Richtlijnen voor correct gebruik en plaatsing van Stucanet®

Stucanet Ripstaal Nederland

Op zoek naar een gipsversterkingsoplossing of een rendersupport? Stucanet® is het antwoord voor alle soorten pleisterwerk en bepleistering.

Het kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Stucanet® is eenvoudig te installeren en kan gebruikt worden op massieve ondergronden zoals hout of bakstenen en op draagconstructies zoals houten of metalen kozijnprofielen.

Content:

  • Stap 1: Selectie van het juiste Stucanet®-type
  • Stap 2: Verwijdering van kartonpapier in overlappende zones
  • Stap 3: Plaatsing van de Stucanet® panelen
  • Stap 4: Rendering op de Stucanet® panelen

Stap 1: Selectie van het juiste Stucanet® -type

Controleer de afstand tussen de noppen van de hout- of metaalconstructieachtergrond om het juiste Stucanet® type te kiezen.
Voor de frametoepassingen is de maximale overspanning (afstand tussen de bevestigingspunten):

  • 45cm voor alle Stucanet® S types (Stucanet® S HG-BM,
    Stucanet® S E-BM)
  • 60 cm voor alle Stucanet® 80 types (Stucanet® 80 HG-BM,
    Stucanet® 80 E-BM)

Austenitisch roestvrij staal en verzinkte Stucanet® -types zijn verkrijgbaar. Voor externe render-toepassingen wordt de keuze van het materiaal bepaald door de belichtingssituatie. Over het algemeen, voor kust
en blootgestelde aspecten, raadt Ripstaal B.V. het gebruik van roestvast stalen Stucanet® aan. Voor binnenlandse en meer beschutte blootstellingslocaties is verzinkte Stucanet® aanvaardbaar. Gelieve Ripstaal B.V. te contacteren indien bijkomende informatie nodig is.

Producteigenschappen

Wat de producteigenschappen betreft, is het belangrijkste verschil tussen de Stucanet® S-types en de Stucanet® 80 types de vorm en het aantal verstijvingsdraden.

De plaatverstevigingsdraden dienen ook als bevestigingsdraden met bevestigingsankers die langs deze lijn terug in de framebout zijn geïnstalleerd.
Voor Stucanet® S types, zijn de bevestigingsdraden een dubbele rij draden.
Voor Stucanet® 80 types, is de bevestigingsdraad een massieve platte draad (6 x 2 mm).
Voor meer gedetailleerde productinformatie kunt u contact met ons opnemen.

Stap 2: Verwijdering van kartonpapier in overlapping

Snijden en verwijderen

Aan de verticale (korte zijde) rand moet het bruine kartonpapier voor twee volle mazen worden verwijderd om een ‘staal op staal’-maasoverlapping met het aangrenzende paneel mogelijk te maken. Verwijder het bruine kartonpapier slechts aan één korte zijde van het te plaatsen paneel. Dit is normaal gesproken de rechterzijde van het paneel bij het bevestigen van rechts naar links. Aan de horizontale (lange zijde) rand is dit niet nodig omdat de gaasranden niet volledig bedekt zijn met bruin kartonpapier, waardoor de gaasoverlapping goed in elkaar kan grijpen en het gaas rond kan stromen en zo alle draden over de overlapping kunnen worden verankerd.

Stap 3: Plaatsing van de Stucanet® panelen

Bevestiging van de Stucanet® panelen

Voor- en achterkant van de panelen
De voorzijde voor het aanbrengen van de render is op de bedrukte zijde.
Breng altijd Stucanet® panelen aan met de lange zijde loodrecht op de hoofdsteunen. D.w.z. horizontaal op verticale steunen en verticaal op horizontale steunen.

Ga altijd door met de installatie in dezelfde richting
De bevestiging van de Stucanet® panelen wordt het best van rechts naar links in rijen benaderd en in dezelfde richting langs de muur (en rond het gebouw indien nodig) voortgezet om de uniformiteit en de continuïteit van de paneeloverlappingen te garanderen.

Patroon van de panelen
Verticale (korte zijwand) overlappingen mogen niet in lijn liggen en moeten in een ‘gemetselde’ opstelling worden versprongen.

Afstand tussen de bevestigingspunten
Bevestig de panelen op de plaats van de versterkings/bevestigingsdraden met geschikte bevestigingen om de 30 cm op het frame. De lengte van de bevestiging moet minimaal 60 mm zijn.

Bevestigingspunten van de panelen en locaties
Gebruik alleen de verstijvingsdraden van de panelen, die ook als bevestigingsdraden dienen, om de panelen in het frame te bevestigen. De bevestigingsschroeven of -ankers moeten langs deze lijn terug in de kozijnbout worden geïnstalleerd.

  • Bevestiging van Stucanet® S type
    Voor Stucanet® S-types is de bevestigingsdraad een dubbele rij draden. Installeer de bevestigingen tussen deze twee draden. Commerciële bevestigingen kunnen worden gebruikt. Bekaert raadt aan om schroeven (minimum 60 mm) te gebruiken in combinatie met 50 mm kunststof ringen. Voor metalen kaderwandconstructies wordt geadviseerd om zelfborende / zelftappende schroeven te gebruiken.
  • Bevestiging van Stucanet® 80 type
    Voor Stucanet® 80 types is de bevestigingsdraad een massieve platte draad. Commerciële bevestigingen kunnen worden gebruikt. Bekaert raadt aan om schroeven (minimum 60 mm) te gebruiken in combinatie met SBS-platen. Voor metalen kaderwandconstructies is het aan te raden om zelfborende / zelftappende schroeven te gebruiken.

Correcte overlapping van Stucanet® panelen

Voor de lange en korte kant.
Het is belangrijk om een ‘staal op staal’ gaasoverlapping in beide richtingen te bereiken om de continuïteit van de wapening voor de bepleistering te garanderen. Het ontluchtingsmembraan dat aan de achterzijde van het paneel is bevestigd, wordt aan de bovenzijde (lange zijde) en aan de linkerzijde (korte zijde) verlengd. Ook wordt aan de rechterzijde (korte zijde) het ontluchtingsscherm kortstondig met 95 mm achter het kartonpapier tegengehouden. Dit zorgt voor de juiste overlap voor het membraan wordt onderhouden door eenvoudigweg panelen te installeren bovenop eerder bevestigde panelen, wanneer de hierboven beschreven overlappingsinstructies worden gevolgd.

Verbinden van overlappende panelen

De panelen moeten bij elke 4 mazen met geschikte binddraad worden samengebonden.

Correcte overlapping om de hoeken

Buig vellen altijd in of om de hoeken. De panelen moeten altijd verlengd worden naar de volgende hengst, om overlappingen in de hoeken te voorkomen. De verstijvingsdraden kunnen langs de lijn van de hoek worden afgeknipt om het buigen van het paneel te vergemakkelijken.
Voor het beschermen van hoeken adviseert Ripstaal B.V. hoekprofielen te gebruiken.

Stap 4: Rendering op de Stucanet® panelen

De bepleistering kan handmatig of mechanisch worden aangebracht met behulp van machinale sproeitechnieken.
De totale dikte van de pleister moet minimaal 20 mm zijn. De bepleistering moet in twee lagen worden aangebracht.

  • Eerste laag/basislaag
  • Kammen
  • Drogen en uitharden
  • Tweede laag/toplaag

1. Eerste laag/basislaag

  • De eerste renderlaag vormt de basecoat en zal in de speciaal ontworpen Stucanet® kaartpapiergleuven en de verankering stevig rond de gaasdraden worden aangebracht.
  • De dikte van de basislaag is 12 mm tot
    15 mm en gekamd voor het uitharden om te helpen bij het spieen en het hechten met de 2e laags toplaag.
  • In het algemeen, raadpleeg de fabrikant van de pleister om gedetailleerde plaatsingsinstructies te krijgen en volg deze instructies zorgvuldig op.

2. Kammen

  • De basecoat moet voor het uitharden gekamd worden om te helpen bij het aanbrengen van de 2e laagsafwerking.

3. Drogen en uitharden

Raadpleeg de fabrikant van de render voor de volledige details van de juiste renderapplicatievereisten.

4. Tweede laag/toplaag

De top coat dikte is normaal gesproken 5 tot 8mm.
Neem contact op met de fabrikant van de pleister, voor alle details over de eisen die gesteld worden aan het correct aanbrengen van de pleisterlaag.


Bescherming tegen het weer

Als het kartonpapier nat is geworden tijdens de buitenopslag van de panelen, dan moet de pleister pas worden aangebracht als deze volledig is uitgedroogd. Het kan nodig zijn om de Stucanet® panelen te voorzien van folie om ze te beschermen tijdens periodes van nat of ijskoud weer. In geval van twijfel gelieve Ripstaal te raadplegen voor advies over de bepleistering bij slechte weersomstandigheden.

Het beveiligen van zware objecten

Het vastzetten van zware voorwerpen (bijv. schotelantennes, buitenmuurverlichting, enz.) moet zorgvuldig worden overwogen, aangezien dergelijke voorwerpen niet kunnen worden vastgezet alleen worden bevestigd aan het gerenderde Stucanet® paneel. Deze artikelen moeten met geschikte bevestigingen voorzichtig door het Stucanet® gipspaneel worden bevestigd en terug in het frame van de hoofdmuur worden vastgezet.

Andere Ripstaal stucadoorsmaterialen

Ripstaal Group heeft naast Stucanet ook nog andere stucadoorsmaterialen en andere gelieerde afbouwproducten in het assortiment. Dit zijn onder andere:

Gelijk bestellen? Neem eenvoudig contact op met Ripstaal B.V.

 Bel ons: +31(0)412 633930  |Mail ons: info@ripstaal.nl