Gemakkelijk en snel een nieuwe vloer met zwaluwstaartplaten

Zwaluwstaartplaten Ripstaal logo

Op zoek naar afbouwproducten die het fabriceren van een nieuwe vloer vergemakkelijken?

Dan zijn de zwaluwstaartplaten van Ripstaal onmisbaar. 
In deze blog vertellen wij u alles wat u moet weten over het werken met zwaluwstaartplaten.

Wat zijn zwaluwstaartplaten?

De Zwaluwstaartplaten van Ripstaal zijn in een speciaal zwaluwstaartprofiel gewalste platen. Deze platen worden gebruikt om zeer dunne en dus relatief lichte betonvloeren op een houten ondergrond te maken. De zwaluwstaartplaten zorgen samen met een dunne laag fijn grind beton voor een stabiele lichte betonvloer die zeer hoog in draagkracht is. 

Nadat het beton verhard is vormen de zwaluwstaartplaten met het beton een dragend geheel. Wanneer men het fijn grind beton vlak afwerkt is er in principe geen extra afwerkvloer nodig.

Houten vloeren

De meeste verdiepingsvloeren in oudere woningen zijn vaak in hout uitgevoerd. Als het wenselijk is om op deze verdieping een badkamer te renoveren of te installeren dan dient men er rekening mee houden dat een houten vloer in een natte ruimte tot problemen kan leiden. 

Hierbij valt te denken aan problemen als gevolg van vocht, een voorbeeld hiervan is houtrot. Een ander voorbeeld is scheurvorming in het tegelwerk doordat dit niet goed samengaat op de houten ondergrond. 

Deze problemen worden gemakkelijk en snel verholpen met het toepassen van een zwaluwstaartplaat waarop men een dunne laag fijn grind beton (ook wel kifbeton genoemd) stort.

Draagkracht van de ondervloer

Belangrijk is dat de houten balklaag waarop de nieuwe vloer geinstalleerd wordt voldoende draagkrachtig is. 
Als er twijfel is over de afstand van de balklaag in relatie tot de overspanning en de benodigde draagkracht dan wordt sterk aangeraden om een expert in te huren en een controle berekening uit te laten voeren. Voorkomen is beter dan genezen. 


Hoogte van de zwaluwstaart vloer

De minimale hoogte bij gebruik van de zwaluwstaartvloer in woningen is 36mm. Dit is opgebouwd uit de 16mm van de zwaluwstaartvloer en een betonnen druklaag van 20mm. 
Er is mogelijkheid tot extra eigenschappen, zoals vloerwarming of een douchegoot. Logischerwijs wordt dan de hoogte van de vloer hoger, maar dit behoort wel tot de mogelijkheden. 

Gezien de zwaluwstaartplaat als wapening dient is er geen extra wapening nodig.

In 2 stappen een nieuwe vloer met zwaluwstaartplaten

1. Zwaluwstaartplaten leggen

Zorg met behulp van isolatieplaten dat de zwaluwstaartplaten 20mm van de muur afliggen. De zwaluwstaartplaten dienen altijd haaks op de balklaag te worden aangebracht(zie foto).

Bevestig hierna de zwaluwstaartplaten aan de balklaag door middel van draadnagels. De enige uitzondering hierop is bij geluidsisolerende vloeren.

Zorg er voor dat de platen overlappen op de balklaag en tussen 50 tot 100 mm overlappen.

TIP: gebruik een haakse slijper om de platen op maat te maken

2. Aanbrengen druklaag

De druklaag dient van fijn grindbeton(ook wel kifbeton genoemd) te zijn. Breng deze aan op de zwaluwstaartplaat waarbij extra aandacht besteed moet worden aan het goed vullen van de groeven. Na het uitharden van de druklaag kan de isolatieplaat aan de muur afgesneden worden. Ga hierbij uit van de hoogte van de vloer.

Vloerverwarming

Het gebruik van zwaluwstaartplaten hoeft aan vloerverwarming niet in de weg te staan.
De vloerverwarmingleidingen kunnen op verschillende wijzen op de bovenkant van de zwaluwstaart aangebracht worden. Bijvoorbeeld door het gebruik van tape of klemzadels. 

Belangrijk hierbij is dat de leidingen zoveel mogelijk haaks op de zwaluwstaartplaten bevestigd worden.

Gemakkelijk en multi inzetbaar

Met behulp van de Zwaluwstaartplaten van Ripstaal wordt het dan ook een fluitje van een cent om een waterdichte en sterke vloer te creëren.

Daarnaast zijn zwaluwstaartplaten ook zeer geschikt als ondergrond onder plavuizen, tegels en natuursteen. De platen zijn sterk, stijf, brandwerend en zelfs thermisch- en geluidsisolerend leverbaar mogelijk. De Ripstaal Zwaluwstaartplaat is toepasbaar bij elke renovatie of nieuwbouwproject waar een nieuwe betonvloer geïnstalleerd moet worden.