Wat is extrusie nu precies? En welke processen bestaan er allemaal? In deze blog gaan wij u dit haarfijn uitleggen. Maar nog belangrijker hoe het u helpt besparen op uw (nieuw-) bouwproject.
Wat is extruderen?
Extruderen of extrusie is een bepaalde techniek die men gebruikt bij het modelleren van materialen. Men gebruikt in dit vervorm proces een extrusiemal. Hier wordt het materiaal, ook wel granulaat genoemd, gestopt. Het granulaat, bijvoorbeeld kunststof, wordt in deze extrusiemal heen geperst om ze de juiste vorm te krijgen. De mal kan uit diverse vormen bestaan. Meestal worden er langwerpige profielen gefabriceerd. We noemen de substantie die uit de matrijs komt een extrusieprofiel. Extrusieprofielen kunnen zowel hol als massief zijn. Denk bijvoorbeeld aan holle buizen of massieve planken of palen. De officiële benaming voor holle profielen is hollows en voor massieve profielen solid.
Het extrudeerproces kan continu óf discontinu doorlopen. Met name bij het recreëren van kunststoffen wordt extruderen in continuvorm toegepast. Dit proces wordt naast kunststof ook gebruikt voor het hervormen van metaal. In de metaalverwerking wordt extruderen meestal discontinue gebruikt. Lees gauw verder, want we gaan nu gedetailleerd in op het continu én discontinu extrudeerproces.

Continu extruderen
Aan het woord continu kunt u al aflezen dat het om een proces gaat dat aan een stuk doorloopt. In een grote bak wordt het granulaat gegooid dat gextrudeerd moet worden. Deze bak wordt met een trechter non-stop voorzien van nieuw granulaat. Het materiaal dat naar beneden valt of wordt gedrukt, komt in een ruimte terecht waarin zich een extrudeerspindel bevindt. Deze spindel is eigenlijk een soort worm schroef die ronddraait en het granulaat door de matrijs heen drukt. Het aandrukken vindt plaats onder hoge druk. Doordat de druk zo hoog smelt het granulaat.
“Een extrudeerspindel is een soort worm schroef die ronddraait en granulaat door de mal drukt“.
Nu het materiaal vloeibaar is geworden kan het in de mal zijn gewenste vorm krijgen. Het granulaat zal hierdoor veranderen in een profiel, ook wel een extrusieprofiel genoemd. Zodra het profiel uit de mal komt is het nog gloeiend heet. Om het profiel te laten afkoelen wordt er lucht of water gebruikt. Bij het vervaardigen van bepaalde etenswaren wordt er ook een continu extrusieproces toegepast. Wat dacht u van bijvoorbeeld spaghetti of noedels? Of kauwgom of cornflakes?
Discontinu extruderen
Discontinu extruderen werkt net wat anders dan continu extruderen. Het is een proces waarbij een blok of staaf materiaal in een ruimte voor de extrusiemal is geplaatst. De materie is vaak van te voren al voorverwarmd. Doet men dit niet? Dan is het materiaal te hard om door de mal heen te worden geperst. Na het voorverwarmen wordt het granulaat in de ruimte voor de mal geplaatst. Zodra de pers wordt aangezet zal het materiaal door de mal heen geduwd worden om zo de juiste vorm te krijgen. Daarna wordt het extrusieprofiel verder bewerkt of wordt het afgekoeld door middel van lucht óf water.
“De materie wordt van te voren voorverwarmd omdat het anders te hard is om door de matrijs te worden geperst”.
Omdat bij discontinu extruderen niet onafgebroken nieuwe grondstoffen worden gebracht, wordt het proces voortdurend gestopt. Het granulaat moet dus telkens opnieuw worden aangevoerd. Dit proces kunt u vergelijken met het laden van een geweer. Het patroon moet steeds opnieuw bijgevuld worden in de daarvoor bestemde ruimte. Nadat het afgevuurd is, is de ruimte leeg en moet er weer een patroon bijgevuld worden. Bij discontinu extruderen wordt telkens een bepaalde hoeveelheid materiaal in de ruimte voor de extrusiemal geplaatst.
Kunststof profielen
Kunststof extrusie profielen zijn er in allerlei vormen en maten. Het grote voordeel is dat de profielen meteen in de juiste kleur kunnen worden vervaardigd. Zelfs glashelder of transparant is mogelijk! Naast het kleuren van de kunststof profielen is het ook mogelijk dat de structuren van mat, semiglans of hoogglans worden gemaakt. U kunt zich dus wel voorstellen dat dit enorm veel tijd bespaard in uw (nieuw-) bouwproject. Naast tijd zal het u uiteindelijk dus ook geld besparen: minder werkuren, maar ook doordat u het profiel niet meer hoeft te schilderen én afwerken.
Waar kan ik kunststof extrusie profielen gebruiken?
U kunt de kunststof profielen in en rondom de woning toepassen. Denk hierbij aan rioleringsbuizen, watergoot, plinten, stucprofielen, waterafvoer en plafondpanelen. In de metaalindustrie worden ze bijvoorbeeld weer ingezet voor klikstrippen, scharnierprofielen en afdekkappen. En het mooie is dat alles op maat gemaakt kan worden.