WAT IS STAALFRAMEBOUW?

Revolutionaire bouwmethode

Staalframebouw is een revolutionaire bouwmethode waarbij gebouwen worden gemaakt met behulp van stalen constructies. Dit is een raamwerk van slanke, stalen profielen die samen de basis vormen voor de muren, vloeren en ramen in een gebouw. Hierdoor ontstaat er een stalen skelet, waarna het gebouw simpel en snel afgewerkt kan worden.

De specifieke afmetingen zijn gemakkelijk aan te passen, waardoor vrijwel ieder bouwproject gerealiseerd kan worden met behulp van staalframebouw. Alle profielen worden vooraf gefabriceerd en zijn dankzij hun lichte gewicht eenvoudig te transporteren en te monteren. Dat resulteert in een aanzienlijke kortere bouwtijd op de bouwplaats.

Staalframebouw is een eigentijdse variant op houtskeletbouw (afgekort HSB) en prefab beton. In landen als Engeland en Zweden is staalframebouw een bekende bouwmethode. In Nederland wordt staalframebouw nog op betrekkelijk kleine schaal toegepast, maar het wint al snel in populariteit bij opdrachtgevers, architecten en uitvoerende partijen.

Staalframebouw als alternatief op houtskeletbouw?

Steeds vaker wordt staalframebouw gezien als een beter alternatief op houtskeletbouw. Het combineert namelijk de pluspunten van HSB met de pluspunten van staal: lichter van gewicht, maatvaster dankzij krimpvrije materialen, minder gevoelig voor klimaatinvloeden én bestand tegen ongedierte en schimmels. Ook zijn grotere overspanningen en uitkragingen haalbaar.

Een extra onderscheid met prefab beton is het gewicht én de kortere levertijd, omdat er niet met mallen wordt gewerkt. Het bijkomend voordeel daarvan is een ruimere ontwerpvrijheid bij kleine aantallen tegen relatief lage kosten.

Vraag vrijblijvend meer informatie of een prijs aan voor het bouwen in staalframebouw.

De voordelen van staalframebouw:

Staalframebouw is een ontzettend snelle bouwmethode doordat veel werkzaamheden in de productiehal plaatsvinden.

Lichte constructie. De stalen frames zijn licht van gewicht, veel lichter als traditionele bouw. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder dat de fundering een stuk lichter uitgevoerd kan worden.

Duurzaam: De constructie is volledig herbruikbaar, er ontstaat weinig afval tijdens productie en makkelijk om kierdicht te bouwen.

Sterk: De constructie is zelfs bestand tegen zware stormen, boktor en ander ongedierte kunnen de constructie niet aantasten (in tegenstelling tot houtskeletbouw)

Kostenbesparend: Tot wel 30% besparen op de ruwbouwkosten. Er is bijvoorbeeld minder arbeid nodig op de bouwplaats.

Architectonische vrijheid: Elke vorm is uit te voeren en grote overspanningen zijn mogelijk. Ook geschikt voor complexere projecten.

Voldoet aan alle eisen: Het ontwerp van koudgewalste staalprofielen voldoet aan eisen van de Eurocodes 3, en systeem voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit

Onder gecontroleerde weersomstandigheden vindt de productie plaats, onafhankelijk van regen, wind of vorst. Daarna volgt een snelle montage op de bouwplaats, zonder droogtijden.

Nette bouwplaats: Als gevolg van minder te verrichten werkzaamheden op de bouwplaats en er is minder opslag van materialen noodzakelijk.

Ontzettend divers: Het kan ingezet worden in de utiliteitsbouw, maar ook voor de bouw van woningen of voor het optoppen van gebouwen, oftewel het toevoegen van een extra (lichtgewicht) bouwlaag.