Stucanet®, de ideale partner voor uw stukadoorswerken

Home » Blog » Stucanet®, de ideale partner voor uw stukadoorswerken

Uw stukadoorswerken hebben materiaal nodig dat flexibel te verwerken is? Dan is Stucanet uw ideale partner. Want naast dat stucenet flexibel is heeft het nog meer belangrijke eigenschappen. Namelijk licht en stevig!

Inhoudsopgave

Flexibiliteit

De oorsprong begint al bij de architect. Doordat Stucanet super flexibel is, legt het geen enkele beperking op aan zijn of haar creativiteit. De schets op papier wordt namelijk werkelijkheid dankzij Stucenet. Om die reden is het dan ook het aangewezen materiaal om eentonigheid in het bouwen te doorbreken. De combinatie van een gewaagd ontwerp én het vakmanschap levert een stucanetconstructie een opmerkelijk eindresultaat op.

Gewaagde constructies

Maar bij welke gebouwen is nu allemaal Stucanet gebruikt? Over de gehele wereld vindt men wel voorbeelden van gewaagde constructies. Bijvoorbeeld de foyer van Stopera , het Amsterdamse Muziektheater. Zo kreeg dit gebouw zijn definitieve vorm door toepassing van Stucanet. Maar zo ook Paleis Noordeinde en vele prestigieuze kantoor- en bankgebouwen kregen dankzij Stucanet hun luxueuze karakter. En had u al gedacht aan pretparken zoals de Efteling of Phantasialand?

Huis van de vijf zintuigen, Efteling

Huis van de vijf zintuigen, Efteling

Wat is Stucanet nu precies?

Kortweg is Stucanet een draadpaneel dat bestaat uit een gelast gaas van verzinkte staaldraden met laag koolstofgehalte. Tussen de loopdraden en de inslagdraden zit een geperforeerd vocht absorberend karton. De perforaties laten toe dat de mortel manueel of machinaal aangebracht wordt en zich rond de staaldraden vasthecht. Mede daarom is het de ideale partner voor alle stukadoorswerken, binnen- en buitenbepleistering met zowel gips- (enkel voor binnen- bepleistering), kalk-, kalkcement of cementmortels.

Brandveiligheid

Stucanet is niet alleen erg buigzaam, maar heeft ook een hoge brandveiligheid. Deze wordt nog versterkt wanneer er brandwerende mortels worden toegepast of in combinatie met leem. Ten eerste is het niet alleen onbrandbaar, maar het beschermt ook als thermische isolator, samen met de pleisterlaag, onderliggende constructies tegen brand. Onderzoek door het gerenommeerde instituut TNO heeft aangetoond dat Stucanetgaas 140 minuten brandwerend is. Ook al is Stucanet al ruim een eeuw oud, het voldoet nog steeds onverminderd aan de strengste brandveiligheidseisen.

Isolatie

Wanneer Stucanet in combinatie met lichte, voorbewerkte of later aangebrachte isolatiematerialen gebruikt wordt is het een perfecte thermische afdichting. Zo bieden stukadoorswerken van Stucanetwanden een goede geluidsisolatie in rumoerige ruimtes. En wist u dat stucanet met de juiste ondersteuningen zelf isolatie kan dragen zoals Neptutherm zeegraswol of zelfs een kalkhennepmengeling?

Betrouwbaarheid

Naast dat Stucanet scheurvrij bij uw stukadoorswerken is, is het ook bestand tegen temperatuurwisselingen. Maar ook tegen muizen of ratten, schimmel en rot. Het ruwe oppervlak van de kleinoppen is de optimale drager voor pleisterwerk. Wat dacht u bijvoorbeeld van een leemkachel?  En voor toepassing in vochtige of agressieve atmosferen is er een RVS-uitvoering verkrijgbaar. Denk hierbij aan zwembaden, stallen of keukens..

Hoe Stucanet te verwerken in uw stukadoorswerken

Tot slot hebben wij voor u nog een lijst met punten opgesteld met belangrijke feiten.

  • een normaal gepleisterde stucanetconstructie heeft een gewicht van ± 40 kg per m²
  • ± 70 cm is de maximale h.o.h.-afstand van stucanetdragers
  • haaks op een draagconstructie dient men tengels of betonijzer (ø 8 mm, h.o.h. ± 35 cm) te bevestigen zodat er een raamwerk ontstaat van ± 70 x 35 cm
  • toepassen van rondstaal- of bouwstaalmatten is aan te bevelen voor werking van houtconstructies
  • Stucanet wordt met gegalvaniseerd binddraad c.q. krammen aan de ophangconstructies bevestigd. In geval van houten balklagen de uithangers flexibel bevestigen i.v.m. mogelijke doorbuiging van balklagen
  • alle bevestigingsmiddelen zoals krammen, binddraad e.d. te gebruiken in verzinkte uitvoering
  • Stucanet op naden altijd ± 3 cm overlappen

Andere Ripstaal stucadoorsmaterialen

Ripstaal Group heeft naast Stucanet ook nog andere stucadoorsmaterialen en andere gelieerde afbouwproducten in het assortiment. Dit zijn onder andere: