Stucprofielen, hoekbeschermers, stucstopprofielen en uitwendige hoeken

Stucprofielen, hoekbeschermers, stucstopprofielen en uitwendige hoeken

Ieder stucprofiel heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. In dit artikel, leggen we je uit waarvoor welk profiel het meest geschikt is.

Voor het onderscheiden van stucadoorsprofielen maken we onderscheid tussen “natte afbouwprofielen” en “profielen”. Natte afbouw houdt in dat het gips of cement nat wordt aangebracht en bij de droge afbouw hebben we het over gipsplaten.

Beschikbaar vanaf Juli 2022:
De Ripstaal stucprofielen
app!

Stucprofielenoverzicht

De volgende profielen vallen binnen de natte afbouw:

  • Hoekbeschermers
  • Stucstopprofielen
  • Geleide- en guideprofielen
  • RVS profielen
  • PVC profielen
  • Speciale profielen

Droge afbouw:

  • Hoekbeschermers
  • Afsluit- en eindprofielen

Natte afbouw

De stucprofielen die Ripstaal Group produceert voor natte afbouw zijn genaakt van verzinkt staal, alu-zink, aluminium, PVC en RVS.

Onder de hoekbeschermers is ook nog een onderscheid te maken afhankelijk of er dik of dun gestuct gaat worden. Dunpleisterprofielen die het meest gebruikt worden, zijn gemaakt van alu-zink en geschikt voor laagdiktes van 2mm en vanaf 3mm. Men spreekt van dikpleister-profielen voor laagdiktes vanaf 5 mm.

Hoekprofiel, hoeklijn, stucprofiel, hoekbeschermer of hoekspeer? Er zijn verschillende soorten namen voor hetzelfde type product op de markt. Iedere stukadoor kan het weer net ietsje anders noemen.

Waar de ene stukadoor het heeft over een hoeklijn, heeft de andere stukadoor het over een hoekprofiel of een stucwerk hoekprofiel. En als de één het over hoekbescherming heeft, geeft de ander de voorkeur aan een stucprofiel. Een “hoornspeer” zal ook voorkomen. Het maakt niet uit hoe het precies heet. Het belangrijkste is dat iedereen het over hetzelfde product heeft en vooral weet wat het betekent.

Wat zijn stucprofielen precies?

Stucprofielen zijn niets anders dan hoekprofielen die worden gebruikt voor het bepleisteren om strakke en sterke hoeken te creëren. Voor het pleisteren wordt het hoekprofiel op de buitenhoeken van de wand en/of het plafond geplaatst (gevlakt) waarna het kan worden gestuukt.

Het pleisterprofiel dient tevens als maatstaf voor de stukadoor tijdens het reinigingsproces. Er zijn verschillende soorten stucprofielen.

Denk hierbij aan soorten verschillende diktes en stucsoorten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals gegalvaniseerd staal, aluminium, roestvrij staal en kunststof. We gebruiken eigenlijk alleen het dunste stucprofiel, dat is het type 3 mm. Gemaakt van verzinkt staal, is in principe geschikt voor alle soorten (interieur)stucwerk en zorgt voor de meest elegante, verfijnde en stijlvolle hoeken.


Ripstaal Group – Solutions to build on

Meer weten over de stucprofielen van Ripstaal Group? Bekijk onze stucadoorsprofielen pagina.

Zoek uw stucprofiel. Zoek het nummer van het stucprofiel dat u nodig heeft. Heeft u deze gevonden?


Stucstopprofielen

Een ander type in het assortiment stucprofielen is het stucstop-assortiment . Waar hoekprofielen echt worden gebruikt voor buitenhoeken, worden de profielen aan beide zijden gestuukt en is de situatie net even anders dan pleisterstopprofielen. Gebruik een stucstop (de naam doet al iets vermoeden) om het stucwerk te stoppen.

Ervan uitgaande dat het uiteinde van een muur niet grenst aan het frame of een andere muur, moet de stukadoor een punt hebben om te eindigen met het gips.

Dit is waar stucwerk niet meer van pas komt. Wanneer in dit geval voor een stucstop wordt gekozen, stopt het stucwerk altijd in een rechte lijn. Het kan ook zijn dat de muur of het plafond te groot is om in één keer te smeren.

Om ergens terecht te kunnen komen is er gebruik gemaakt van een stucco schot. Net als hoekprofielen zijn stucco-schotprofielen er in verschillende materialen en soorten. Niettemin zijn 3 mm en 6 mm aluminium stucco-schotten relatief de meest voorkomende.

Stucwerkprofielen in nieuwbouw

Stucprofielen worden op buitenhoeken geplaatst, zoals de zijkant van een raam (achterkant of zichtzijde), of waar bijvoorbeeld twee verticale wanden samenkomen. Zonder deze contouren zou het onmogelijk zijn om een ​​strakke hoek te creëren met alleen het materiaal van de muur zelf.

Of het nu gaat om beton, gipskartonplaten, gipskartonplaten, kalkzandsteen, fermacell of andere materialen, om een ​​zeer compacte hoek te kunnen maken moeten er stucprofielen worden geplaatst.

Helaas denken sommige hoofdaannemers van nieuwbouw daar in toenemende mate anders over. Het komt vaker voor dat woningen worden opgeleverd zonder pleisterprofielen in de buitenste hoeken van de muren aan de zijkant van de ramen dan enkele jaren geleden.

Stucprofielen plaatsen na oplevering

Is er een oplossing? Absoluut natuurlijk. De stucprofielen worden na oplevering (alsnog) perfect geplaatst.

Als er wordt geconstateerd dat uw nieuwbouwwoning wordt opgeleverd zonder hoekprofielen aan weerszijden van de ramen, dan adviseren wij u dit uiteindelijk alsnog te laten doen. Dit is echter een aanbeveling, geen verplichting.

Wij voelen ons verplicht dit aan u te melden aangezien het eindresultaat van product ernstig is aangetast, wat negatief is. We zouden deze buitenhoeken nooit zo strak kunnen krijgen als bij hoekprofielen.

Sterker nog, hoe meer tijd we eraan besteden, hoe minder boeiend de resultaten zijn. Er zijn slechts twee nadelen aan het plaatsen van stucprofielen na levering. Je moet extra betalen en het zorgt dat een planning fout kan lopen omdat je meer tijd nodig hebt.