Wat is het verschil tussen Prefab en Modulair bouwen?

ripstaal staalframebouw chalet
Home » Blog » Wat is het verschil tussen Prefab en Modulair bouwen?

Hoewel de termen “modulair” en “prefab” soms door elkaar worden gebruikt, is het nuttig een onderscheid te maken tussen beide termen.

Elk onderdeel van een gebouw dat in een fabriek wordt vervaardigd vóór aankomst en installatie op de bouwplaats is geprefabriceerd – of kortweg ‘prefab’. Modulair bouwen is een specifiek type van prefab bouwen.

Een gebouw kan volledig uit geprefabriceerde onderdelen bestaan, zoals:

  • Dakspanten
  • Muurpanelen
  • Spanten voor de vloer
  • Voorgegoten betonnen funderingsmuren en platen
  • Trappen, liften, enz.
  • Badkamer- of keukenmodules
  • Structurele modules

Wat is Prefab bouwen?

Prefab-onderdelen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder hout, staal en beton. Sommige van deze onderdelen kunnen min of meer afgewerkt worden voordat ze naar de bouwplaats worden vervoerd en geïnstalleerd. Zo kunnen bijvoorbeeld wandpanelen ‘open’ zijn en ter plaatse aankomen zonder isolatie, dampremmende lagen of externe bekleding. Of ze kunnen op de bouwplaats aankomen compleet met isolatie, dampwerende lagen, ramen, deuren, elektrische bedrading, leidingen en bekleding.

een kijkje in de keuken bij Ripstaal Steelframing

Wat is modulaire bouw?

Modules zijn een specifiek soort prefab-componenten die ruimte omsluiten – zoals een volledige kamer. Dit in tegenstelling tot ‘platte’ prefab-onderdelen zoals wandpanelen en dakspanten die geen ruimte omsluiten. Omdat ze ruimte omsluiten, worden modules ook wel 3D of volumetrisch genoemd. Hele modules worden in een fabriek gebouwd en vervolgens op de bouwplaats afgeleverd voor installatie.

Volgens een artikel uit 2019 in het tijdschrift Engineering Structures, “Modulaire gebouwen gemaakt van volumetrische modules vormen ongeveer 42% van de geprefabriceerde bouwindustrie in Noord-Amerika.”

Op de bouwplaats worden modules met een kraan opgetild en gestapeld en met bouten aan elkaar bevestigd om het gebouw te creëren. Daarna wordt het gebouw voltooid door de MEP-systemen (mechanisch, elektrisch, loodgieterswerk) aan te sluiten, eventueel de gangen tussen de modules af te werken en de buitenbekleding aan te brengen. Een andere mogelijkheid is dat er ook aparte gangenmodules worden geleverd, of modules waarbij de buitenbekleding al is aangebracht. Het afwerkingsniveau van de modules en de hoeveelheid werk die ter plaatse vereist is, varieert.

Combinatie van modulair en conventioneel bouwen

Een gebouw kan volledig uit modules bestaan, maar het kan ook een element van conventionele bouw bevatten. De begane grond van een hotel kan bijvoorbeeld ter plaatse worden gebouwd, met een ruime lobby, een restaurant en een zwembad. Deze grote ruimten kunnen moeilijk of onmogelijk in een fabriek kunnen worden vervaardigd en over de weg naar de locatie kunnen worden vervoerd. Individuele gastenkamermodules kunnen bovenop die ter plaatse gebouwde vloer worden gestapeld.

De gastenkamermodules kunnen van binnen compleet zijn – inclusief vloerbedekking, meubilair, sanitair, zelfs de kunstwerken aan de wanden! In dat geval hoeven ze alleen maar op hun plaats gestapeld te worden, aan de rest van het gebouw te worden bevestigd en de MEP-aansluitingen te worden voltooid.

Een andere manier om conventionele bouw en modulaire bouw te combineren is een gebouw dat grotendeels op de bouwplaats wordt opgetrokken, maar modulaire elementen bevat zoals badkamer- of keukencommodules of lifttrappen.


Interessant? Lees meer over Steelframing en prefab bouwen in onze overige blogs


Permanente of verplaatsbare modulaire bouw

Modules, en de gebouwen die ermee worden gemaakt kunnen permanent of verplaatsbaar zijn. Verplaatsbare gebouwen kennen de meeste mensen wel van bijvoorbeeld tijdelijke schoolgebouwen en accommodatie op bouwplaatsen. Permanent modulair bouwen (PMC) is wanneer het gebouw modulair wordt aangeleverd en het de bedoeling is dat het gebouw niet meer te verplaatsen is. Denk hier aan het voorbeeld van het hotel dat eerder is gegeven.

Conclusie

ripstaal staalframebouw voor ondernemers prefab modulair

Al het materiaal wat vooraf wordt gefabriceerd in een fabriek om later als (semi) compleet onderdeel te fungeren in een gebouw valt onder de noemer Prefab. Als deze onderdelen volumetrisch zijn zoals bijvoorbeeld een complete badkamerunit dan spreken we van modulaire bouw.

Bij Ripstaal Group maken we gebruik van beide methoden. De gevelsluitende elementen die gebruikt worden om bestaande gevels te renoveren of om gevels op te trekken bij nieuwbouw vallen onder de noemer Prefab. Ook maken wij complete chalets die alleen nog op locatie geplaatst en aangesloten moeten worden aan de voorzieningen. Deze chalets vallen onder de noemer Modulair bouwen. Bij Ripstaal Group worden alle prefab onderdelen gemaakt op basis van Steelframing.

Bent u geïnteresseerd in prefab of modulair bouwen of wilt u weten welke mogelijkheden Ripstaal biedt? Kijk dan verder op onze Steelframing pagina of neem contact met ons op via onderstaand formulier of via de contactpagina.