Bij het verwerken van Ripstaal Zwaluwstaartplaten is het belangrijk om op uw veiligheid te letten. De Ripstaal Zwaluwstaarplaten bevatten scherpe randen en hoeken. Het is daarom aanbevolen om altijd beschermende kleding, beschermende handschoenen en veiligheidsschoenen te gebruiken bij het verwerken van de platen. De platen dienen te allen tijden op een stabiele onderconstructie te liggen. Als de platen tijdens de montage op een te grote druk komen te staan bestaat de kans op vervorming.
Ripstaal platen dienen binnen te worden opgeslagen, onder droge omstandigheden.
De Ripstaal Zwaluwstaart platen kunnen eenvoudig op maat worden gemaakt. Gebruik bij het op maat maken een haakse slijper met een doorslijpschijf voor staal. Sparingen kunnen tevens met een haakse slijper of met een decoupeerzaag worden gemaakt.
Controleer voor het leggen van de Ripstaal platen eerst de ondersteuningsconstructie op sterkte, stijfheid en kwaliteit.
De Ripstaal platen dienen met de profielrichting haaks over de houten balklaag te worden gelegd. De standaard legvolgorde die aangehouden dient te worden is: eerst een rij platen achter elkaar, waarvan de eerste plaat met de blauwe opdruk onder, de volgende met de opdruk boven etc. Begin de rij ernaast met een plaat met de blauwe opdruk boven, de volgende onder etc. Het is ook mogelijk om de platen in halfsteensverband te leggen.
Het overlappen van de platen wordt gerealiseerd door de platen in elkaar te “klikken”. De overlapping kan worden aangepast door de platen in of uit elkaar te schuiven. Leg alleen de eindflenzen van de plaat op elkaar. De kopse overlappingen kunnen worden aangepast door de platen in elkaar of verder uit elkaar te schuiven.
Als de Ripstaal vloer op geluidsisolerende oplegstroken wordt gelegd dienen de platen eerst op een harde ondergrond in elkaar geklikt te worden.
Leg alle platen om en om met de sticker naar boven en onder. Dus: kleur op kleur en blank op blank. De overlap van de langszijde ontstaat door de onder- en boven zijflenzen van de Ripstaal platen tot aan het eerste profiel over elkaar te schuiven. De werkende breedte van de Ripstaal plaat is dan ca. 580 mm. De Ripstaal plaat kan eenvoudig over de zijflens van de vorige rij platen geschoven worden.
Bij het leggen op een balklaag dienen de platen t.p.v de balk te overlappen.
De Ripstaal vloer dient met behulp van randstroken ca. 10 mm worden vrijgehouden te worden van het opgaande werk (wanden, doorvoeringen en dergelijke).
Om de Ripstaalvloer geluidsdicht te maken dienen Ripstaal geluidsisolerende randstroken te worden aangebracht. De platen niet vastnagelen!
Bij nieuwe houten balken en vloerdelen dienen de Ripstaal platen ter plaatse van de overlappen in de bovenflens vastgenageld te worden. Dit kan met normale draadnagels of met zelftappende parkers. Op oude houten balken of vloerdelen dienen de platen in de onderflens vastgenageld te worden. Op stalen balken dienen de Ripstaal platen met schietnagels, deuvels of popnagels vastgezet te worden. Wanneer een momentvaste verbinding met schietnagels of deugels wordt gerealiseerd, is een aanvullende krimpwapening nodig.
Op betonbalken en op gemetselde ondersteuningen kunnen de platen in cementspecie worden gelegd en tijdelijk worden belast tot de specie is verhard. De platen kunnen op gasbetonblokken met parkers worden vastgezet. Bij het aanbrengen van een geluidsisolatie Ripstaal vloer, of bij het aanbrengen van vloerverwarming mogen de platen nooit vastgezet worden aan de onderconstructie.
Wanneer de Ripstaal zwaluwstaarten los op de onderconstructie liggen (bijvoorbeeld bij een zwevende vloer of vloer met vloerverwarming) dienen de platen gefixeerd te worden met knellatten of houten wigvormige klossen. Hierdoor wordt voorkomen dat de vloer tijdens het drogen van de mortel omhoog komt.
Breng steenwol oplegstroken direct aan op de balklaag. Op de vloerdelen moeten de stroken t.p.v. de balken worden aangebracht. Houdt de totale vloer vrij van bouwmuren, leidingen en doorvoeringen door middel van minerale wol.
De vloerverwarmingsleidingen met behulp van Ripstaal Bevestigingsrails op de bovenflens van de Ripstaal zwaluwstaartplaten vastzetten. Gebruik minimaal 20 mm morteldekking. De platen zelf niet aan de ondergrond bevestigen! In verband met krimp en kruip die optreden bij wisselende temperaturen is het van belang dat de LEWIS vloer rondom ca. 10 mm wordt vrijgehouden van het opgaande werk (wanden, doorvoeringen en dergelijke.
Als vuistregel voor aantallen kunt u 3 rails per vierkante meter oppervlakte aanhouden. U brengt de rails aan over het gehele vloeroppervlak dat wordt voorzien van vloerverwarming.
De Ripstaal vloer kan worden afgewerkt met een zachte of harde vloerbedekking. Laat de mortel eerst minimaal een week drogen. Tegels, plavuizen, natuursteen dienen volgens de geldende normen en voorschriften te worden verwerkt. Gebruik voor het verlijmen van tegels, plavuizen en natuursteen bij voorkeur een flexibele tegellijm.
Ripstaal platen functioneren tijdens het aanbrengen van de (beton)mortel als bekisting. Pas als de mortel verhard is functioneert de mortel als wapening. Er hoeft geen wapening of aardenet in de Ripstaalvloer verwerkt te worden, de Zwaluwstaartplaat zelf dient als wapening. Het is niet mogelijk om in de mortel direct een keramische of natuurstenen vloerafwerking aan te brengen. Terrazzo (granito) vloeren dienen altijd op een ondergrond van vlak afgewerkt beton te worden aangebracht.
De volgende mortelsoorten kunnen aangebracht worden op de Ripstaal platen:
Na 3 dagen drogen is de Ripstaal vloer voorzichtig te belopen. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Gebruik als vuistregel voor eindsterkte: 1 week droogtijd per CM voordat de vloer op eindsterkte is.
Het is belangrijk om de vloer de vloer zo geleidelijk mogelijk te laten drogen om krimpscheuring te voorkomen. Dek de vloer daarom af met polyethyleen folie en belast de vloer niet totdat deze voldoende is doorgehard.
Wanneer de platen niet vernageld zijn kan er bij een overspanning tot 1200 mm ca. 35 mm mortel aangebracht worden zonder te onderstempelen. Wanneer de platen wel vernageld zijn, kan tot een overspanning van 1500 mm ca 50 mm mortel worden aangebracht.
Als de overspanning, of dikte van de mortel groter is dan bovenstaande afmetingen is het noodzakelijk dat de Ripstaal platen tijdelijk worden onderstempeld. Een stempelrij per overspanning volstaat.
Vloerdelen dienen bij voorkeur verwijderd te worden of te worden voorzien van enkele ventilatie gaten. Om de randaansluitingen waterdicht te maken dienen de horizontale- en verticale aansluitingen dichtgeplakt te worden met afdichtpasta en afdichtingsband. Na het tegelen en voegen definitief afkitten.
Op de Ripstaal betonvloer dient ter plaatse van de wand- vloeraansluiting, doucheput, afvoergoot (bijv. Ripstaal Stardrain®) en eventuele doorvoeringen een waterdichte aansluiting gemaakt te worden met kimband (afdichtband + afdichtpasta).
Ripstaal Zwaluwstaartplaten zijn: draagkrachtig, brandveilig, watervast en geluidsisolerend.
Voor meer informatie over onze zwaluwstaartplaten klik hier.