STEELFRAMING STEEDS POPULAIRDER

Duurzaam en lichter bouwen

In het verleden werd er veel gebouwd met massieve materialen het zogeheten “traditioneel” bouwen. Heel even werd er een tendens gegeven aan HSB (houtskeletbouw) gecombineerd met traditioneel bouwen. Hier bleken echter ook nog een aantal nadelen aan te kleven. Tegenwoordig is er daardoor steeds meer vraag naar duurzaam en lichter bouwen. Daarnaast is er de wens om sneller te bouwen om hiermee de bouwtijd en bouwkosten te verlagen.

Met bovengenoemde feiten heeft steelframing, oftewel staalframebouw, zijn intrede gedaan. Het staalframe voldoet uitstekend aan alle eisen van deze tijd en is daarmee de best groeiende bouwmethodiek van de wereld. Ook bouwend Nederland wordt zich daar steeds meer van bewust.

Wat is steelframing?

Bij steel framing wordt de structuur van bijvoorbeeld een staalframe huis in dunwandige koudgevormde profielen opgetrokken. Staalframebouw is een skeletbouwmethode. Het gebouw wordt opgedeeld in vlakken/elementen. Deze elementen worden gemaakt uit een skelet met aan beiden zijde een beplating. Het skelet wordt bij steel framing gemaakt uit stalen profielen. De staalframe profielen worden door rolvormmachines gemaakt uit dun plaatstaal.

De benodigde lengte, gaten, koppelingen, sparingen etc. worden computergestuurd aangebracht. Vervolgens gaat een aannemer of onderaannemer of framingbedrijf deze profielen assembleren tot een frame. Het wandframe kan worden voorzien van isolatiemateriaal, veelal minerale wol of cellulose. Meestal is aan de binnenzijde een dampremmende folie nodig om interne condensatie te voorkomen.

Verder kan het wandframe aan de binnenkant worden voorzien van gipsbeplating waardoor het alleen nog maar gefinished hoeft te worden. Bij de gevelelementen aan de buitenzijde wordt een ander plaatmateriaal gemonteerd. Dat kan van alles zijn bv. stucwerk, steenstrippen, aluminium beplating, natuursteen daar waar de wens ligt van de architect/opdrachtgever.

De vloerelementen worden aan de bovenkant voorzien van de draagkrachtige beplating Durelis 18 mm. Aan de onderzijde van deze frames wordt op de bouwplaats een gipsplafond bevestigd. De frames worden in de productiefaciliteit geprefabriceerd en vervolgens worden de elementen op de bouwplaats samengesteld tot een gebouw.

Natuurlijk kan er ook worden gekozen om de frames op de bouwplaats in elkaar te zetten en de isolatie, beplating en folies ter plaatse aan te brengen.

De voordelen van staalframebouw:

Dat staalframe bouw de best groeiende bouwmethodiek van de wereld is eigenlijk best logisch omdat het bij uitstek voldoet aan alle huidige hogere eisen aan gebouwen: duurzaam, ecologisch, energiearm, kierdicht, aardbevingsbestendig, snel, flexibel en met een korte bouwtijd.

Snel bouwsysteem

Een heel groot voordeel is de snelheid. Een staalskelet wordt op maat gemaakt in de productiefaciliteit waardoor er geen vertragingen zijn door de weersomstandigheden. Bovendien is het een droog bouwsysteem. Dat wil zeggen dat het niet hoeft te drogen of uit te harden. Op de bouwplaats staat het skelet in slechts enkele dagen overeind. Vervolgens kan het in een hele korte tijd wind en waterdicht gemaakt worden. Zelfs de uitsparingen en gaten in de stalen profielen voor het doorvoeren en/of wegwerken van de leidingen zijn er in de productiefaciliteit al ingemaakt.

Flexibel bouwsysteem

Door de hoge sterkte van staal en flexibiliteit van de profielen kunnen nagenoeg alle ontwerpen worden gemaakt. De buitenmuren hebben geen dragende functie. Alles rust op het staalskelet. Een heel groot voordeel hiervan is ook dat je hele grote overspanningen kunt maken. Binnenmuren zijn zelfs geen must.

Nauwkeurig bouwsysteem

De vlakheid, maatvastheid en strakheid van de profielen zorgt voor kwalitatief hoge afwerkingen en betere kier- en luchtdichting. Het bouwsysteem is heel nauwkeurig omdat de profielen industrieel worden vervaardigd. Het product is maatvast dus later geen krimp en rek scheuren. De modulariteit van de profielen geeft een perfecte aansluiting op de andere materialen.

Licht bouwsysteem

Staalframe bouw is het lichtst ontworpen bouwsysteem van de wereld. Door de lichtere constructie geeft het de mogelijkheid tot een lichtere fundering ook leent dit systeem zich perfect voor optoppingen. Het systeem heeft een arbo vriendelijke montage en er zijn geen bijzondere gereedschappen voor nodig.

Sterk bouwsysteem

Het systeem heeft een extreem hoge sterkte van staal en bovendien ook nog meer gebruiksoppervlak omdat er slanker gebouwd kan worden. De isolatie kan in de profielen weggewerkt worden.

Stabiel bouwsysteem

Bij aardbevingen en zware wind zullen er grote horizontale lasten ontstaan in de constructie. Door de extreme hoge sterkte van staal kunnen deze worden opgevangen en doorgegeven. Door het lichte gewicht van het gehele skelet zullen de krachten minder hoog oplopen. Een hoge aardbevingsbestendigheid zal dus in combinatie met een massieve fundering gemakkelijker behaald worden. Staalframe geeft verhoogde veiligheid voor de bewoners.

Brandwerend bouwsysteem

Staal is onbrandbaar en zal geen bijdrage verzorgen aan een brand. Ook kortsluiting van elektrische installaties in wanden en vloeren zullen niet kunnen leiden tot brand.

Ecologisch bouwsysteem

Staal is 100% recyclebaar. Geen afval door productie op maat en daardoor minder materiaal- en geen afvalkosten. Staal heeft een langere levensduur. En natuurlijk het ecologische aspect van staalframe: “Bossen blijven behouden als gebouwen worden gemaakt!”

Montage van dit bouwsysteem

Het systeem is makkelijk te monteren, er is geen specialist voor nodig. Het kan gemonteerd worden zonder zware gereedschappen en zonder hulpmaterialen zoals steigers en stempels. Het is stofvrij monteren en onder alle mogelijke weersomstandigheden. Steelframe bouw heeft een korte bouwtijd en is een droge bouwmethode (geen lange droogtijden/krimpscheuren) Het bouwsysteem leent zich uitermate goed voor prefabricage en door het lage gewicht van de profielen is de montage ook nog eens Arbo vriendelijk.

Duurzaam bouwsysteem

Een groot voordeel van de stalen profielen in tegenstelling tot HSB is dat het staal niet kan rotten, niet splijten, trekken niet krom en hebben geen last van tijdsafhankelijke kruip. Ook heeft het staal geen aantasting door ongedierte (insecten, wormen of knaagdieren). Door de zinklaag heeft staal ook een hoge corrosiebestendigheid.

Economisch bouwsysteem

Wanneer al deze aspecten meegenomen worden in de berekeningen zal de uiteindelijke prijs van het gebouw lager zijn dan de traditionele bouwmethode. Door vele voordelen wordt er kwalitatief beter gebouwd dus steelframe heeft een “goede prijs/kwaliteit verhouding” Het belangrijkste economische aspect van steelframe bouwen is de snellere bouwmethode waardoor deze dus ook financieel aantrekkelijker is.