Prefab vakantiewoning bouwen: wat kost het?

ripstaal chalet vakantiewoning bungalow prefab
Home » Blog » Prefab vakantiewoning bouwen: wat kost het?

Ben je van plan om een prefab vakantiewoning te laten bouwen en ben je benieuwd wat dat kost? Dan ben je niet de enige die dit zich afvraagt. De prijs hangt van heel veel factoren af waardoor je geen vierkante meter prijs kan geven totdat alle wensen en eisen in kaart zijn gebracht. Toch proberen we in dit artikel meer informatie te geven op wat van invloed is op de prijs. Om dat te doen is het belangrijk om meer achtergrond over prefab vakantiewoning bouw te hebben.

Wat is prefab bouwen?

Het woord prefab is een afkorting van prefabricage. Dat betekent dus dat de bouwmaterialen vooraf worden gemaakt in een productiefaciliteit, waardoor het niet nodig is om deze op maat te maken op de bouwplaats. Het grootste werk vindt dus plaats in de productiefaciliteit, terwijl de installatie op de bouwplaats een stuk sneller verloopt. Bij Ripstaal Steelframing is de basis van het gebouw gemaakt van staal.

Chalet-Prefab-steelframing
Chalet ontworpen door Ripstaal steelframing

Voordelen prefab recreatiewoning

Het Prefab bouwen van een recreatiewoning heeft een aantal zwaarwegende voordelen ten opzichte van traditionele bouw.

 1. Kortere bouwtijd op locatie
 2. Minder/geen materiaal verlies
 3. Minder vakmensen nodig bij het assembleren
 4. Niet of nauwelijks afhankelijk van externe factoren zoals het weer (regen, vorst, etc)
 5. Snelle levertijd
 6. Beter voor het milieu

Voordelen Ripstaal Steelframing

Bij Ripstaal combineren we prefab recreatiewoning bouw met de voordelen van Staal framebouw. De voordelen zijn;

 • Lichte constructie. De stalen frames zijn licht van gewicht, veel lichter als traditionele bouw. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder dat de fundering een stuk lichter uitgevoerd kan worden.
 • Duurzaam: De constructie is volledig herbruikbaar, er ontstaat weinig afval tijdens productie en makkelijk om kierdicht te bouwen.
 • Sterk: De constructie is bestand tegen zware stormen, boktor en ander ongedierte kunnen de constructie niet aantasten (in tegenstelling tot houtskeletbouw)
 • Kostenbesparend: Tot wel 30% besparen op de ruwbouwkosten. Er is bijvoorbeeld minder arbeid nodig op de bouwplaats.
 • Architectonische vrijheid: Elke vorm is uit te voeren en grote overspanningen zijn mogelijk. Ook geschikt voor complexere projecten.
 • Voldoet aan alle eisen: Het ontwerp van koudgewalste staalprofielen voldoet aan eisen van de Eurocodes 3, en systeem voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit
 • Onder gecontroleerde weersomstandigheden vindt de productie plaats, onafhankelijk van regen, wind of vorst. Daarna volgt een snelle montage op de bouwplaats, zonder droogtijden.
 • Nette bouwplaats: Als gevolg van minder te verrichten werkzaamheden op de bouwplaats en er is minder opslag van materialen noodzakelijk.

Van tekentafel tot prefab vakantiewoning; het proces       

Het bouwproces van staalframebouw voor een recreatiewoning ziet er samengevat als volgt uit:

 1. Engineering: Voordat wij op maat gemaakte stalen frames leveren, moet het bouwproject geanalyseerd worden op het gebied van ontwerp en engineering. Hierbij bepalen we wat ervoor nodig is om een passend staalframewerk te maken voor jouw bouwontwerp.
 2. Productie: Wanneer we dit in kaart hebben gebracht, is het tijd om de stalen frames te maken in de productiehal. Tijdens deze stap krijgen de frames de juiste afmetingen, worden voorzien van boorgaten en sparingen en worden ze klaargemaakt voor montage.
 3. Transport: Hierna volgt het transporteren van de onderdelen naar de bouwplaats.
 4. Montage: De laatste stap is monteren. De onderdelen zijn voorzien van een label zodat de onderdelen als een bouwpakket in elkaar gezet kunnen worden.

Verschillende opties, verschillende prijzen

De uiteindelijke kostprijs van een vakantiewoning hangt van veel factoren af. De belangrijkste zijn:

 • Afmeting: de afmeting van de recreatiewoning is een grote factor op de prijs.
 • Materiaalkeuze: er zijn veel keuzes in gevelbekleding, dakbedekking, binnenwand afwerking, kozijnen en glaskeuze. Elk materiaal heeft weer een andere prijs.
 • Aantal verdiepingen: Een bungalow heeft maar één verdieping, en chalet kan wel een tweede verdieping hebben. Dit is van invloed op de prijs.
 • Afwerkingsniveau: als het huis wind- en waterdicht is (casco) dan bepaalt de afwerking ook nog een groot deel van de prijs. Denk dan bijvoorbeeld aan de muurafwerking (stucen, behangen, schrootjes, etc), schakelmateriaal en vloerkeuze (hout, pvc, gietvloer, laminaat)
 • Keuken en badkamer: De keuken en badkamer kunnen afhankelijk van je keuzes sterk in prijs variëren. Denk hierbij aan de keukenapparatuur, tegelkeuze en sanitair.

Bij Ripstaal Steel Framing zijn er vier verschillende manieren van het aanleveren van jouw prefab vakantiewoning.

 1. Losse profielen: Hierbij ontvangt een bouwpakket dat op de plek van bestemming volledig in elkaar gezet dient te worden. Een prima keuze als u vakmannen klaar heeft staan om u te helpen. Of u heeft zelf kennis genoeg om dat te doen. Dit is in aanschaf de meest economische keuze
 2. Gedeeltelijke montage: Hierbij bespaart u tijd doordat de frames deels voor gemonteerd zijn. Op de plaats van bestemming dienen dan alleen de panelen aan elkaar bevestigd te worden.
 3. Frames met binnenbeplating: Dit is optie 2 gecombineerd met binnenbeplating.
 4. Compleet afgewerkte stalen frames: Dit is de meest complete versie van prefab bouw. Bij deze keuze zijn de frames compleet met binnenbeplating, gevelbekleding, isolatie en leidingwerk. Dit is de snelste methode van prefab vakantiehuis bouwen.

De prijs van een prefab vakantiewoning zoals een chalet of bungalow hangt zoals je leest sterk af van de keuzes die je maakt en de wensen die je hebt. Wat we in ieder geval met zekerheid kunnen zeggen is dat prefab vakantiewoning bouw met staalframebouw in vergelijking met traditionele bouw een veel goedkopere bouwmethode is. Je kunt met staalframebouw tot wel 30 procent besparen op de ruwbouwkosten voor de bouw van jouw prefab huis. 

Prefab vakantiewoning; voor alle markten

Bij Ripstaal Steelframing werken we op verschillende projecten van zowel particulieren als bedrijven. Ben je benieuwd wat Ripstaal kan betekenen voor jouw prefab recreatiewoning project? Vraag dan vrijblijvend meer informatie of een prijs aan voor het bouwen van een prefab chalet- of bungalow in staalframebouw.

De mogelijkheden met prefab woningbouw zijn eindeloos. Ben je benieuwd naar andere prefab projecten zoals prefab schuren, prefab woningen, prefab seniorenwoningen of prefab bedrijfspanden? Klik dan op één van de links of ga naar onze projecten pagina.