Trend: tuinkantoren, wat vastgoed investeerders moeten weten

kantoorunit-prefab-staalframebouw-ripstaal
Home » Blog » Trend: tuinkantoren, wat vastgoed investeerders moeten weten

Door de wereldwijde pandemie is thuiswerken voor veel bedrijven de nieuwe norm geworden, en dat was niet altijd even makkelijk voor iedereen. Voor degenen die willen ontsnappen aan lawaaierige huisgenoten, kinderen of gezinsleven is een prefab tuinkantoor een steeds aantrekkelijkere manier geworden om rust te vinden zonder het huis te verlaten.

Aan de overkant van de oceaan zijn prefab-bedrijven hard aan het werk om te voldoen aan de toegenomen vraag naar een compact en stijlvol prefab tuinkantoor dat snel kan worden geprefabriceerd, verzonden en gemonteerd.

Maar hoe zit dat eigenlijk met bedrijven in Nederland die prefab tuinkantoren voor in de achtertuin aanbieden?

Prefab tuinkantoor: zoveel stijlen en soorten

Variërend van luxe, volledig gemeubileerde units tot meer betaalbare doe-het-zelf opties. Er zijn diverse ‘smaken’ mogelijk als u overweegt een tuinkantoor aan te schaffen of te bouwen.

Kantoren in de achtertuin zijn er in veel verschillende stijlen en maten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren waarop vastgoedbeleggers kantoorruimte in de achtertuin implementeren. De basis is dat het ontwerp een bureau en veel natuurlijk licht omvat.

 • Schuur of garage ombouwen: Het ombouwen van een bestaande schuur of garage tot een kleine kantoorruimte. Hiervoor moeten vaak ramen, vloeren en een kleine vlonder of trap aan de voorkant worden aangebracht. U kunt ook een grotere vrijstaande garage op een soortgelijke manier hergebruiken, maar hiervan zijn de ombouwkosten vaak hoger omdat een garage vaak meer vierkante meters bevat.
 • Prefab opties: Een eenvoudige Google-zoekopdracht zal aanzienlijke resultaten opleveren over bedrijven die geprefabriceerde kleine tuinkantoren bouwen en deze bij jou in de tuin plaatsen. Deze optie is meestal kostbaarder, maar als je niet de tijd hebt om de bouw zelf te beheren is een prefab tuinkantoor een geweldige optie.
 • Doe-het-zelf tuinkantoor: Dit is de meest economische manier om een moderne tuinkantoor te bouwen, maar het vereist van alle opties het meeste werk van jou. Door het zelf te bouwen bespaar je op arbeidsloon en ontwikkelingskosten.
 • Hybride tuinkantoor: In dit scenario koop je een gloednieuwe schuur of garage bij bijvoorbeeld een bouwhandel of tuinhandel. Vaak zijn deze schuren of garages, zeker in het duurdere segment, op verzoek aan te passen. Je kan dan de gewenste zaken toevoegen zoals extra ramen of isolatie. Vaak is na plaatsing nog wel extra werk van jou nodig om de ruimte verder ‘kantoor klaar’ te maken.
 • Zeecontainer ombouwen: Op youtube zijn genoeg ombouw filmpjes te vinden voor zeecontainers. Ze worden gebruikt van tuinkantoor tot tiny home. Het voordeel van zeecontainers is dat ze mobiel zijn en het geraamte staat als een huis. Ook hier geldt net als bij het zelf bouwen van een tuinkantoor dat er veel arbeid in het ombouwen zit.

Bonus: Afhankelijk van het interieurontwerp en de afwerking kan een tuinkantoor ook dienst doen als gastenverblijf, ontspanningsruimte of zelfs als film- of game room.

ripstaal staalframebouw chalet
Prefab tuinkantoor op basis van Steelframing. Bij Ripstaal hebben wij hier ruime ervaring mee

Een tuinkantoor…welke kosten zijn er?

Bij het verhuren van onroerend goed komen altijd exploitatiekosten kijken. Bij het toevoegen van een tuinkantoor zullen de basis kosten nagenoeg gelijk blijven. Uiteraard dient er rekening gehouden te worden met onderhoudskosten maar de overige kosten zijn allemaal gebruikerskosten zoals electriciteit en water.

Aangezien je al eigenaar bent van de grond, omvatten de totale bouwkosten bovendien alleen materiaal en arbeid, wat het rendement op de investering (ROI) verhoogt.

Hier zijn enkele redenen waarom een tuinkantoor een kostenefficiënte investering is.

 1. Bouwkosten: Omdat een tuinkantoor zo’n klein oppervlak heeft zijn ze vaak zeer goedkoop te bouwen
 2. Onderhoudskosten: Jij of je huurders onderhouden de tuin al. Je voegt nu iets toe wat onderhouden moet worden maar een deel van tuin verdwijnt waardoor je minder onderhoud heb aan dat deel. Dat streept elkaar grotendeels weg.
 3. Grond: Je bent al eigenaar van de grond, dus als u een aantal tuinkantoren installeert zijn de kosten strikt gerelateerd aan arbeid en materiaal.
 4. Bouwvergunningen: Of er wel of niet een bouwvergunning nodig is hangt af van de grootte van het tuinkantoor, het bestemmingsplan van jouw onroerend goed en de regels van jouw gemeente. Ook de vorm die je kiest kan verschil maken. Kies je voor een ‘mobiele’ versie of één met een fundatie? Het is in ieder geval zeker dat het vergunningsproces makkelijker is dan wanneer je extra woonruimte wilt bijbouwen. Meer informatie over vergunningen? Kijk dan op deze pagina!

De totale kosten voor het bouwen van een kantoor in de achtertuin

Hoeveel kost het om een gloednieuw tuinkantoor te bouwen? Dat hangt helemaal af van het aantal vierkante meters en de afwerking. Daarnaast is de prijs afhankelijk van de uitvoering; wordt het een doe-het-zelf klus of overweeg je het inhuren van een aannemer? Ten slotte is er de optie voor de aankoop van een kant-en-klaar tuinkantoor van een bedrijf dat gespecialiseerd is in prefab bouwwerken. Deze laatste optie is vaak de duurste optie. Echter is dit ook de optie die het meest tijdsbesparend is. Bovendien is de laatste optie ook de meest zorgeloze optie, aangezien de volledige productie in een bedrijfshal plaatsvindt en het eindproduct per transport in uw achtertuin wordt afgeleverd.

Bij een ‘standaard’ tuinkantoor kijk je over het algemeen vanaf € 5.000 voor bouwmaterialen. Als je een aannemer inhuurt om het werk te doen zijn de kosten op zijn minst te verdubbelen.

Bijvoorbeeld; als je een klein houten tuinkantoor wilt bouwen ben je ongeveer € 6.000 kwijt voor materialen. Tel daarbij op het inhuren van een timmerman, klusjesman, elektricien en misschien een loodgieter als je een toilet en/of badkamer wilt hebben. De totale kosten voor de bouw zijn dan al snel € 12.000.

Voor de aankoop van een prefab kantoor kunnen de prijzen variëren van € 5.000 tot zelfs € 100.000, afhankelijk van de grootte, afwerkingen en inrichting. Een standaard formaat basic tuinkantoor van ongeveer 10 vierkante meter kost ongeveer € 8.000.

Let goed op of de prijzen inclusief levering / transport en installatie zijn. Een prefab tuinkantoor heeft ook vaak een vorm van fundatie nodig. Dit hangt af van het gewicht van het prefab tuinkantoor en de grondsoort waar het op komt. Ook de materiaalkeuze van het prefab tuinkantoor speelt een rol. Sommige materiaalsoorten moeten een eind van de grond af staan om verrotting te voorkomen. Dit alles brengt extra kosten met zich mee.


Interessant? Lees meer over Steelframing en prefab bouwen in onze overige blogs

Kunnen tuinkantoren een rol spelen bij het investeren in huurwoningen?

Naarmate we meer de nadruk leggen op thuiswerken wordt het optimaliseren van uw vastgoedinvesteringen voor buiten- en kantoorruimte van cruciaal belang. Thuiswerken is ‘here to stay’ en daarmee gelijk een enorme kans voor vastgoedinvesteerders om meer rendement uit de investering te halen.

Tuinkantoren voldoen perfect aan deze behoefte. Dus hoe kan je de netto bedrijfsopbrengsten van jouw onroerend goed verhogen door gebruik te maken van tuinkantoren?

 • Zorg dat het tuinkantoor multifunctioneel is
 • Voeg alleen een tuinkantoor toe als het woonhuis te weinig ruimte heeft voor een inpandige thuiswerkplek
 • Zorg voor de juiste voorzieningen voor het thuiswerken; hoge snelheid internet aansluiting, voldoende stroompunten en ventilatie
 • Betrek het tuinkantoor bij de tuin

Prefab tuinkantoor oplossingen

Investeer je in een tuinkantoor en wil je de efficiëntste en onderhoudsvriendelijke manier toepassen? Dan ga je voor prefab tuinkantoor bouw. Bij Ripstaal gebruiken we de techniek staalframebouw. Deze techniek is lichtgewicht en naar wens te ontwerpen. Daarnaast is deze techniek vrij van rot zoals wel het geval is bijvoorbeeld houtskeletbouw. Het frame is af te werken met alle materialen mogelijk en zeer goed te isoleren.

Daarnaast wordt het tuinkantoor volledig gefabriceerd in de fabriek en wordt het in zijn geheel op locatie afgeleverd en op de juiste plek gezet.

Benieuwd naar onze gerealiseerde projecten? Kijk dan op onze tuinkantoren pagina of voor meer inspiratie op de projecten pagina.