Tuinkantoor geïsoleerd kopen: Voldoet staalframe?

prefab-tuinkantoor cube e prefab chalet

Een tuinkantoor, in tegenstelling tot een schuur of tuinhuisje, wordt op vrijwel dezelfde manier gebouwd als een modern huis. In de kern maken de meeste gebruik van conventionele houtskeletbouw of, meer recent, structureel geïsoleerde panelen (SIP’s). Er een opkomende trend om een staalframe tuinkantoor te bouwen. Doordat de bouwsector nieuwe technieken aan het toepassen is.

Dit artikel gaat in op wat een staalframe tuinkantoor is, de voor- en nadelen, en of het een beter alternatief is voor een houten frame.

Wat is een staalframe tuinkantoor?

Bij tuinkantoren wordt meestal gebruik gemaakt van houten balken om een dragend frame te vormen. Een stalen tuinkamer maakt gebruik van licht gegalvaniseerd staal in plaats van houten balken.

Er zijn zeker voordelen aan staalskeletbouw, zoals sterkte en snelheid van montage, maar er zijn ook nadelen. Lees verder voor een onbevooroordeelde kijk op de voor- en nadelen.

Wat zijn de voordelen van een staalframe tuinkantoor?

Staalframes mogen dan wel een nieuwe techniek zijn in de bouw van tuinkantoors ze zijn al decennia lang een hoofdbestanddeel van het bouwontwerp. Hieronder vindt u enkele van de redenen waarom metalen frames steeds populairder worden bij leveranciers van tuinkantoren.

Kracht

Hoewel hout een sterk bouwmateriaal is, kan het niet op tegen staal. Lichtmetalen staal, ook bekend als koudgevormd staal, is veel lichter en sterker dan hout van gelijke afmetingen.

Snelheid van montage

Metalen frames zijn volledig ontworpen en gefabriceerd op de bouwplaats en hoeven pas bij aankomst in elkaar gezet te worden. Ze zijn ook licht, waardoor ze gemakkelijker te vervoeren en te hanteren zijn. In de praktijk kan de ruwbouw in enkele uren in plaats van dagen worden gebouwd.

Een snellere montage betekent niet alleen minder verstoring tijdens de bouwfase, maar ook lagere arbeidskosten. Hoewel arbeidskosten voor de leverancier misschien een punt van zorg lijken, worden ze uiteindelijk in het project verrekend en beïnvloeden ze de uiteindelijke prijs.

Langdurig

Eenvoudig, stevig en betrouwbaar – een metalen frame ondergaat niet hetzelfde rotten, kromtrekken, splijten en scheuren na verloop van tijd als een houten frame. Stalen frames zijn ook niet kwetsbaar voor ongedierte of insecten.

Nauwkeurigheid

We hebben het er al over gehad dat gegalvaniseerde stalen frames in de fabriek worden ontworpen en vervaardigd. Leveranciers gebruiken computer-aided design (CAD) tools om het raamwerk te plannen. Constructieberekeningen zorgen ervoor dat de voorgestelde tuinkamer stevig en duurzaam is. Computerondersteunde fabricage (CAM) zet deze plannen vervolgens om in een geprefabriceerde structuur die tot op 0,5 mm nauwkeurig is.

Houtskeletbouw daarentegen, wordt ter plaatse gemeten en gezaagd. Hoewel de planning van een houten geraamte hetzelfde is, is het van nature minder nauwkeurig.

Kosten

We hebben de arbeidskosten al genoemd, maar dat is slechts één van de manieren waarop staalskeletbouw kan concurreren met houtskeletbouw.

Het is geen geheim dat de houtprijzen in het VK omhoog zijn geschoten sinds de eerste vergrendeling in maart 2020. Weinig mensen buiten de bouwsector zijn zich bewust van de omvang van die prijsstijgingen. Zoals alle bouwmaterialen is ook staal in prijs gestegen, maar niet in dezelfde mate als timmerhout. De prijs van hout is meer dan verdubbeld, en door de aanhoudende tekorten in 2022 zal die trend waarschijnlijk niet snel omslaan.

Afgezien van de ruwe materiaalkosten, resulteert staal in minder afval. Vergeet niet dat u twee keer betaalt voor afval: ten eerste in de kosten van het ongebruikte materiaal, en ten tweede in de vuilnisbak om het weg te gooien.

Wat zijn de nadelen van een staalframe tuinkantoor?

Met alle voordelen die we hebben belicht, vraagt u zich misschien af wat het addertje is. Zoals vaak het geval is, zijn er afwegingen te maken. We gaan nu bekijken wat de nadelen zijn van een tuinkantoor met stalen frame.

Vuurbestendigheid

Veel mensen zullen verbaasd zijn te zien dat brandwerendheid een nadeel is van staalskeletbouw. We hebben zelfs gezien dat sommige leveranciers het feit dat staal niet brandt als een voordeel zagen ten opzichte van houtconstructies. Staal is inderdaad onbrandbaar, maar in tegenstelling tot hout, wordt de structurele integriteit snel aangetast door hitte.

Een brand kan het stalen frame blootstellen aan genoeg hitte om het te doen bezwijken.

Zal een staalframe tuinkantoor roesten?

Staal rot niet zoals hout, maar het kan wel roesten als het in contact komt met vocht. Bouwers zouden kunnen kiezen voor roestvrij staal omdat dat niet roest, maar dat is vaak onbetaalbaar. In plaats daarvan kiezen fabrikanten voor gegalvaniseerd staal.

Galvaniseren is het coaten van staal met een laagje zink. Zink hecht zich goed aan staal en verhindert dat water en zuurstof het onderliggende metaal bereiken. Hoewel gegalvaniseerd staal in de meeste omstandigheden tientallen jaren meegaat, zijn er factoren die de aantasting ervan kunnen versnellen, zoals:

  • Overmatig vochtige omgevingen – meestal geen probleem in het Verenigd Koninkrijk
  • Kustomgevingen – hoge niveaus van zout in de lucht
  • Contact met sterke alkaliën zoals pleisterwerk of cement

Is een staalframe tuinkamer duurzaam?

Zowel leveranciers van staal als van hout zullen op hun groene geloofsbrieven wijzen. Over het geheel genomen is het een lastig onderwerp om te beoordelen.

Staal, een legering van ijzer, wordt uit de aarde gedolven en doorloopt een energie-intensief productieproces. Hout daarentegen is een hernieuwbare grondstof als het op verantwoorde wijze wordt gewonnen. Maar er is nog meer dat hun groene geloofsbrieven waard is. Staal is volledig recycleerbaar; het kan worden omgesmolten en herhaaldelijk worden hergebruikt zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. De meeste tuinkamers met stalen frames maken gebruik van een hoog percentage gerecycled staal. Hout recycleren is mogelijk, maar niet in dezelfde mate.

Hoewel staal een van de meest duurzame metalen is, is hout aantoonbaar het groenere bouwmateriaal.

Samenvatting – is een staalframe tuinkantoor beter dan een tuinkantoor van hout?

Wat het einddoel voor uw tuinkamer of kantoor ook is, er zijn voor- en nadelen aan zowel staal- als houtskeletbouw. Staal is sterker, maar het is ook kwetsbaarder voor condensatie. Een stalen frame kan een goede optie zijn, maar leveranciers moeten er wel op letten dat er geen koude bruggen ontstaan.

Ripstaal Group bouwt prefab tuinkantoren units met de techniek staalframebouw. Lees hier alle informatie.