Prefab bouwen: Waarom steeds meer ondernemers kiezen voor staalframe-bouw

ripstaal steelframing bedrijfspand prefab
Home » Blog » Prefab bouwen: Waarom steeds meer ondernemers kiezen voor staalframe-bouw

De afgelopen 30 jaar heeft er vrijwel in iedere branche een radicale verandering plaatsgevonden. We kopen of leasen elektrische auto’s, iedereen beschikt over een mobiele telefoon met snelle internetverbinding en alles om ons heen transformeert en/of digitaliseert. Echter, huizen en kantoren en bedrijfspanden worden op grote schaal nog steeds op precies dezelfde manier gebouwd als 80 jaar geleden…

Kostenbesparend en milieuvriendelijk

Zoals reeds aangegeven tijdens de introductie. De wereld is veranderd. Wij zijn veranderd. En dat is niet vreemd aangezien:

 • er meer vervuiling op aarde is dan ooit,
 • er meer mensen op aarde zijn dan ooit,
 • er nooit zo veel vraag naar woning-en kantoorruimte is,
 • de huidige generatie beseft hoe snel deze planeet verandert. Dit is een van hun grootste zorgen.

Om die reden veranderen wij bij Ripstaal de manier van bouwen. Zodat we huizen sneller, schoner, slimmer, spaarzamer en sterker kunnen bouwen tegen lagere eigendomskosten (TCO) en tegelijkertijd de planeet een beetje beter maken.

In dit artikel meer informatie over hoe Ripstaal dit doet met Ripstaal Steelframing.

Staalframebouw – het bouwproces

Engineering: Bij de start van het project gaan onze engineers aan de slag om het ontwerp om te zetten naar een passend staalframe. Daarbij kijken we onder andere naar de draagkracht die het staalframe nodig heeft en natuurlijk de afmeting van de verschillende elementen.

Productie: Wanneer we dit in kaart hebben gebracht, is het tijd om de stalen frames te maken in de productiehal. Tijdens deze stap krijgen de frames de juiste afmetingen, worden voorzien van boorgaten en sparingen en worden ze klaargemaakt voor montage. 

Transport: Hierna volgt het transporteren van de onderdelen naar de bouwplaats.

Montage: De laatste stap is monteren. De onderdelen zijn voorzien van een label zodat de onderdelen als een bouwpakket in elkaar gezet kunnen worden. De mate van afwerking bepalen we vooraf met de opdrachtgever.

Op de bovenstaande video is goed te zien hoe de verschillende elementen in de productiehal worden gemonteerd. Uiteindelijk gaan alle elementen als bouwpakket naar de klant toe om op locatie snel en effectief gemonteerd te worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden van het combineren van Staal framebouw en uw project? https://www.ripstaal.nl/steel-framing/staalframebouw-informatie/

Ripstaal Steelframing: De slimme oplossing voor bouwend Nederland

Wij zijn leverancier van sleutelklare conceptwoningen. IJzersterke woningen door u zelf of uw architect ontworpen zijn en woon klaar in weken. Dit door het toepassen van innovatie, technologie en duurzaam materiaal. Wij leveren complete woningen op basis van “design & build”. Woningen met een permanente of tijdelijke bestemming. Stikstof en betonvrij. Woningen met weinig transport bewegingen op locatie en die niet gesloopt hoeven te worden. Modulair, circulair en schaalbaar. Woningen die betaalbaar zijn. Woningen die aangepast kunnen worden aan de woon -en leefbehoefte van de bewoner. Aanpasbaar aan de beeldkwaliteit en aan de omgeving. Nu en in de toekomst. Haast elk ontwerp is mogelijk.

De woningen voldoen aan het bouwbesluit en blijven overeind staan bij extreme weersinvloeden zoals orkanen, aardbevingen of overstromingen.

Ripstaal Steelframing biedt een complete oplossing voor de individuele en collectieve opdrachtgever of zelfbouwer, ondernemers, woningcorporaties, gemeenten en projectontwikkelaars. Wij werken samen in een team van stakeholders zoals leveranciers, architecten en aannemers.

Het systeem is niet alleen spaarzamer, sneller, schoner, sterker en slimmer maar ook veelzijdiger. Enkele voorbeelden van de producten van Ripstaal Group zijn:

Waarom bouwen met Staal Framebouw?

ripstaal staalframebouw chalet prefab bouwen
Prefab woningen in aanbouw in onze fabriek in Oss. Op basis van Staal Framebouw
 • Precisie: Bouwen met staal is extreem maatvast. Zeker wanneer je het vergelijkt met de tegenhanger Hout Skeletbouw. Mede hierdoor is het plaatsen van andere bouwdelen zoals ramen/ kozijnen is zeer eenvoudig door de hoge maatvastheid
 • Robuust: Er is geen kans op schimmelvorming aan de draagconstructie wat bij Houtskeletbouw wel mogelijk is
 • Kwaliteit: Elementen worden onder ideale omstandigheden in de fabriek gemaakt wat de kwaliteit ten goede komt
 • Lichtgewicht: Staalbouw is vrijwel overal direct toepasbaar zonder de bestaande draagconstructie te moeten versterken. Ideaal voor herbestemming van bestaande gebouwen
 • Veelzijdig: De architect behoud de ontwerp vrijheid door de vele verschillende mogelijkheden in afwerking
 • Effectief: De bouwtijd is vele malen korter dan traditionele bouw
 • Minder weer afhankelijk: Het gebouw wordt minimale tijd blootgesteld aan weersinvloeden omdat door de manier van bouwen het gebouw snel wind en waterdicht is
 • Waarde toevoegend: Door het lichtgewicht is staalbouw uitermate geschikt voor het optoppen van bestaande gebouwen zodat er meer vierkante meters ontstaan voor verhuur of verkoop
 • Uitkomst: Staalbouw kan bijdragen om het binnenstedelijke woning tekort op te lossen door bestaande gebouwen op te toppen (verhogen)
 • Verruimend: Staalbouw voldoet aan alle gestelde bouw voorschriften en samen met de geringe wanddikte zorgt het er voor dat er meer interne vierkante meters beschikbaar komen, dus meer huur of hogere verkoopprijzen als gevolg;
 • Vooruitziend: Het stalenframe kan tijdens de productie worden voorzien van doorvoer gaten, zodat het leggen van elektrische, water, en verwarming leidingen zeer snel en eenvoudig kan plaatsvinden

Waarom Ripstaal Steelframing?

 • Ervaring: bij Ripstaal Steelframing is er een schat aan ervaring (15 jaar!) wat we toepassen in de productie en in het contact met de klant. We kennen de valkuilen en helpen de klant om deze ook te vermijden.
 • Productie in Nederland: alle producten voor Steelframing worden in onze Nederlandse fabriek gefabriceerd. Hierdoor kunnen we de continuïteit van kwaliteit en levering garanderen.
 • Computergestuurde productie: geavanceerde systemen zorgen voor precisie op de millimeter
 • Hoogwaardige kwaliteit: voor Steelframing gebruikt Ripstaal Magnelis staal. Deze staalsoort biedt een uitzonderlijke weerstand tegen corrosie en heeft een langere garantie dan ‘normaal verzinkt staal’.
prefab bouwen ondernemers
Een volledig afgebouwde prefab woning die onze fabriek verlaat op een oplegger.

Garantie

De angst van een huizenkoper is dat het huis gebreken blijkt te hebben zoals bijvoorbeeld scheuren of gebrekkige isolatie. Uw huis moet voldoen aan de eisen voor nieuwbouw uit het nieuwe bouwbesluit en aan de eisen van goed en deugdelijk werk. Wij geven garantie volgens de wettelijke regelingen. De garantie van de meeste materialen varieert van 10 tot 25 jaar. Wij zetten in op materiaal met een lange levensduur en dat weinig onderhoud vergt. Daarnaast zijn alle uitvoerende partijen verzekerd volgens de geldende normen. Door de snelle manier van bouwen loopt u ook minder risico op ongeregeldheden en prijsstijgingen.

Kwaliteit

Een van de oorzaken van hoge kosten bij bestaande woningen hebben te maken met het onderhoud van vaak inferieure maar mooi ogende materialen. Onderhoud dat te maken heeft met rot of aangetast materiaal, vochtproblemen, lekkage of scheuren, of een gevolg is van bouwgebreken. De materialen die wij gebruiken zijn afkomstig van internationaal erkende wereldspelers en leveranciers van kwalitatief hoogwaardige producten. Het bouwconcept maakt onderhoud en eventuele reparatie eenvoudig en betaalbaar. Onze bouwwijze en materiaalkeuze komt overeen met de eisen die gesteld worden aan publieke gebouwen qua veiligheid.

Kwaliteit betekent voor ons ook veiligheid en toekomstgerichtheid. Een gebouw moet voldoen aan de eisen van de toekomst. Niemand zit te wachten op het maken van kosten wanneer de eisen aan woningen veranderen. Maar ook in het onoverkomelijk geval van schade (bijvoorbeeld een overstroming) of aanpassing aan de woning moet het eenvoudig zijn herstel uit te voeren. De onderhoud- en energiekosten van onze woningen kunnen lager zijn dan traditionele of houten woningen.

Duurzaam materiaal van hoge kwaliteit zorgen ook voor een zeer lange levensduur en lage afschrijving. De samenwerking tussen leveranciers, aannemer, makelaar en architect waarborgen de kwaliteit. Dit ten dienste van de klant. Het ontwerp, de indeling en delen van het materiaalpakket mag uzelf bepalen. U doet namelijk nu een investering die de komende generaties rendement oplevert.


Interessant? Lees meer over Steelframing en prefab bouwen in onze overige blogs


Hoe werkt het?

Het begint allemaal bij een wens en een plan. Het systeem is modulair waarbij klein starten en groot eindigen of omgekeerd mogelijk is. Een bouwkavel is een vereiste, dan volgt uw ontwerp, materiaalkeuze, orderplaatsing, bouwvergunning, productie woning, controle bouwmaterialen, bouw door aannemer, eindcontrole en oplevering.

Hoelang duurt het bouwen van een eigen huis?

Voorfase en ontwerp 4-10 weken

Een kavel: Via lokale makelaars of de gemeente kunt u een kavel bemachtigen. Grondhuur is ook een optie. Het systeem leent zich voor tijdelijke grondhuur vanwege de verplaatsbaarheid van de woning.

Het Ontwerp: Het bestemmingsplan of kavelpaspoort geeft aan wat u mag bouwen op uw kavel. De makelaar kan u van advies voorzien over het ontwerp dat door de architect verder uitgewerkt wordt zodat het voldoet aan de door de gemeente gestelde eisen. Uiteindelijk begint de architect met uw visie.

Juiste Materiaalkeuze: Uit onze materialenlijst kunt u een keuze maken uit een variatie van materialen waaronder warmte en koel apparatuur, gevel en dakafwerking, deuren, vloeren, kranen, bad en keuken apparatuur, enzovoorts. Hierdoor heeft u gelijk een overzicht van de te verwachte kosten.

Aanvraag bouwvergunning en voorbereiding 6-8 weken

Aanvraag Bouwvergunning: Nadat u het ontwerp van de architect heeft goedgekeurd vindt de aanvraag van de omgevingsvergunning plaats.

Orderplaatsing: Zodra u het definitief ontwerp heeft goedgekeurd wordt het materiaalpakket besteld.

Voorbereiding: Gedurende de aanvraag van de vergunning wordt de kavel in gereedheid gebracht waaronder het heiwerk, de fundering, afvoer en aansluitingen nutsvoorzieningen.

Fabricage en levering materialen 4-6 weken

Fabricage en levering bouwmaterialen: Terwijl de aanvraag van de vergunning loopt worden de onderdelen van de woning gefabriceerd, het materiaal en apparatuur gecollecteerd, getest, gecontroleerd en verscheept.

Controle: De aannemer en de architect controleren het materialenpakket aan de hand van het materialenpaspoort / bestellijst. Voor aanvang van het bouwproces moet duidelijk zijn of alles is geleverd.

Assemblage (Bouwtijd) 6-12 weken

Start: Het bouwen kan beginnen, Eerst worden de Alpha Cubes in elkaar gezet en wind en waterdicht gemaakt, waarna de binnen afwerking en plaatsing van de buitengevels wordt gedaan, De installatie van alle apparatuur vindt tegelijkertijd plaats en wordt direct getest. Zo wordt alles op elkaar afgestemd.

Oplevering: Na en gedurende de bouw vindt de bouwinspectie plaats door de architect en overige belanghebbenden. Nadat de woning is goedgekeurd vindt de overdracht plaats.

De totale doorlooptijd bedraagt ongeveer 16-34 weken vanaf de ontwerpfase tot aan de uiteindelijke oplevering.

Conclusie

Ondanks dat prefab bouwen nog niet de norm is heeft deze vorm van bouwen wel de toekomst. Het is op veel vlakken beter voor de mens, planeet en de portemonnee.

Wilt u meer weten over prefab bouwen op basis van Steelframing en wat Ripstaal voor u kan betekenen? Gebruik dan onderstaand contact formulier of bezoek onze contact pagina.