Onderzoek: De toekomst van prefab bouwen

ripstaal steelframing bedrijfspand prefab staalbouw
Home » Blog » Onderzoek: De toekomst van prefab bouwen

Decennialang heeft de bouwsector een achterstand op andere sectoren qua productiviteitsprestaties. Nu is er is er een kans voor een verandering: het verschuiven van veel aspecten van bouwactiviteiten, weg van de traditionele onsite projecten naar een offsite productie-stijl. 

Hoewel modulaire of prefab bouw geen nieuw concept is, trekt het een nieuwe golf van belangstelling en investeringen als gevolg van veranderingen in de technologische en economische omgeving.

Een onderzoek van McKinsey identificeerde en kwantificeerde de potentiële voordelen en uitdagingen van prefab bouwen. Daarnaast werd onderzocht of prefab bouw deze keer een meer wijdverbreide en duurzame impact zal hebben.

De conclusies

Kosten

Als een van de grootste sectoren ter wereld kan een grondige verschuiving in de bouw een grote impact hebben. Recente modulaire projecten hebben al laten zien dat ze projecttijdlijnen met 20-50 procent versnellen. De aanpak heeft ook het potentieel om aanzienlijke kostenbesparingen op te leveren, hoewel dat nog steeds meer uitzondering dan de norm is vandaag de dag. De analyse suggereert dat toonaangevende vastgoedspelers die bereid zijn om de verschuiving te maken en te optimaliseren voor schaalgrootte in staat zullen zijn in staat zullen zijn om meer dan 20 procent te besparen op de bouwkosten.

Prefab 2.0

Geprefabriceerde woningbouw heeft echt een voet aan de grond op slechts een paar plaatsen in de wereld, waaronder Scandinavië en Japan. Het is in en uit de gunst geweest op markten van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk sinds het naoorlogse tijdperk. Toch is er reden om te geloven dat de huidige opleving anders zou kunnen zijn. De industrie maakt gebruik van nieuwe materialen en digitale technologieën die de ontwerpmogelijkheden, de precisie en de productiviteit in de productie verbeteren Daarnaast is het logistiek steeds makkelijker geworden.

Tegenover de oude reputatie van prefab gebouwen als lelijke, goedkope, slechte kwaliteit optie, richten juist huidige bouwers zich op de duurzame en smaakvolle woningen aan de hogere kant van de markt.

Voet aan de grond

Meerdere factoren bepalen of een bepaalde markt waarschijnlijk modulair zal omarmen. De twee grootste bepalende factoren zijn de vraag naar onroerend goed en de beschikbaarheid en de relatieve kosten van geschoolde bouw arbeidskrachten. In plaatsen zoals de Westkust van de VS, het zuidelijke deel van het Verenigd Koninkrijk, de oostkust van Australië en de grote Duitse steden zijn een tekort aan arbeidskrachten. Daarbij is er een grootschalige onvervulde vraag naar huisvesting, waardoor dit prefab bouwen bijzonder relevant is.

Uitdagingen

De volledige kosten- en productiviteitsvoordelen voordelen van modulair bouwen benutten is geen eenvoudige taak. Het vereist:

  • zorgvuldig optimaliseren van de materiaalkeuze,
  • het vinden van de juiste oplossing tussen 2D panelen, 3D-modules en hybride ontwerpen,
  • investeringen in (prefab) technologie,
  • investeringen in logistiek,
  • regulatie van de overheid.

Tot slot

In veel landen is modulaire bouw nog steeds een buitenbeentje. Maar er zijn sterke tekenen dat er een echte grootschalige verstoring in de maak is. Het trekt al nieuwe concurrenten aan en het zal hoogstwaarschijnlijk nieuwe winnaars en verliezers in het gehele vastgoed en bouw ecosysteem opleveren.  


Interessant? Lees meer over Steelframing en prefab bouwen in onze overige blogs


Wat doet Ripstaal Group?

Bij Ripstaal Group weten we al een tijdje dat prefab bouwen de toekomst heeft. Daarom hebben wij geïnvesteerd in onze technologie en productiefaciliteiten om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Zo fabriceren wij gevelsluitende elementen om bestaande gebouwen te verduurzamen of te herbestemmen. Daarnaast bouwen wij prefab chalets, mantelzorgwoningen en tuinkantoren. Stuk voor stuk voorbeelden van de toekomst van prefab bouwen!

ripstaal staalframebouw chalet

Geïnteresseerd in prefab bouwen en wilt u weten welke mogelijkheden Ripstaal biedt? Vul dan onderstaande formulier in. Meer informatie vindt u op onze Steelframing pagina. Andere contact mogelijkheden zijn hier.