
En Nederland is helaas geen uitzondering op de regel. Het aanbod kan niet voldoen aan de stijgende vraag in de traditionele bouwsector in Nederland. Ondertussen stijgen de kosten, wat bijdraagt tot de crisis rond de betaalbaarheid van huisvesting, die met name veel starters treft die worstelen om hun eerste huis te kopen.
Betaalbare huisvesting is een soort wereldwijde crisis geworden. Koop- en huurprijzen stijgen buiten het bereik van miljoenen mensen, en niets wijst erop dat ze snel zullen dalen.
“We zien in de bouwsector een enorme vraag naar nieuwe technieken die de ontwikkeling van snellere en goedkopere bouw mogelijk maken. De enige manier om de kosten te drukken, is de productiekosten te verlagen”
Prefab – De toekomst van een nieuwe generatie gebouwen
De nieuwe generatie geprefabriceerde gebouwen heeft lichtere en sterkere structurele componenten. Prefabricage biedt ook mogelijkheden voor goed presterende thermische en akoestische wanden, vloeren en plafonds door duurzame materialen te combineren in systemen zoals sandwichpanelen.
Tegenwoordig kunnen dingen veel betaalbaarder en efficiënter in de fabriek worden gedaan, maar op dit moment wordt er in Nederland, en de rest van de wereld, nog steeds veel op locatie gewerkt. Dit verhoogd de kans op slechtere kwaliteit door factoren zoals tekort aan arbeidskrachten, blootstelling aan de elementen en leveringsvertragingen. Daarnaast is het veiliger werken in een gecontroleerde omgeving dan op een bouwplaats. Met prefabricage kunnen we die risico’s verkleinen en minimaliseren.
Een gebrek aan beschikbare vakmensen vertraagt bovendien vaak de start van bouwprojecten, soms tot wel een jaar. Er zijn te weinig mensen die in de bouw werken. Daar komt nog bij dat de gemiddelde vakman ongeveer 50 jaar oud is. Door de groei van de prefabricage zouden mensen uit bijvoorbeeld de automobielindustrie zich kunnen bijscholen en omscholen.

De voordelen van Prefab
Schaal mogelijkheden
Prefabricage kan een enorme maatschappelijke impact hebben door goedkope (nood)huisvesting te bieden. Voor bijvoorbeeld studenten, daklozen, immigranten, etc. Daarnaast kan prefab bouw, als er een ramp op grote schaal plaatsvindt, schuilplaatsen ontwikkelen die naar de locatie kunnen worden gestuurd en snel in elkaar kunnen worden gezet om duizenden mensen te huisvesten.
Geprefabriceerde structuren zijn herconfigureerbaar en verplaatsbaar. Ze zijn zeer veelzijdig. Door meer te prefabriceren zou de tijd die nodig is om een huis te bouwen, kunnen worden teruggebracht van ongeveer negen maanden tot minder dan één.
Ecologisch duurzaam
Prefabricage is ook ecologisch duurzaam: meer planning vooraf betekent minder afval, minder herbewerking en minder materiaal in het eindproduct.
Fabrieken kunnen bepalen hoe afval wordt verwerkt om recycling te maximaliseren – wat niet haalbaar is op conventionele bouwplaatsen.
Geschoolde arbeiders in een gecontroleerde fabrieksomgeving leveren ook werk van betere kwaliteit dan op een bouwplaats mogelijk is. Werk van hogere kwaliteit resulteert in betere thermische prestaties, waardoor de kosten van verwarming en koeling voor de eindgebruiker dalen.
De toekomst lig in prefab, dus dat is de reden waarom we momenteel veel werk verrichten om onze capaciteit op dit gebied te verhogen bij Ripstaal Group.
Drie manieren van prefabricage
Eenvoudige elementen: Balken, kolommen of andere delen van een constructie die zo zijn vervaardigd dat ze ter plekke gemakkelijk met bouten kunnen worden vastgezet. Het frame wordt vervolgens afgewerkt op de bouwplaats.
Gevelsluitende elementen: Deze worden gebruikt voor muren en omvatten elementen zoals isolatie, nutsvoorzieningen, waterdichting en externe en interne bekleding. Deze componenten zijn zo ontworpen dat ze snel kunnen worden gemonteerd en plat verpakt kunnen worden vervoerd.
Volumetrische systemen: Driedimensionale modulaire objecten die de vloer-, plafond- en wandcomponenten voor één ruimte omvatten.
Hoe zit het met prefab bouwen in andere landen?
Australië
De ineenstorting van de Australische automobielindustrie heeft verwoestende gevolgen gehad: naar schatting zullen tot 40.000 werknemers uiteindelijk hun baan verliezen.
Maar met een snel groeiende bevolking en hijskranen die de skyline van de steden bedekken, staat een nieuwe productie-industrie aan de vooravond van een boom: prefab-bouw.
Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne onderzoeken hoe deze opkomende industrie kan zorgen voor veilige, betaalbare en duurzame huisvesting en tegelijkertijd voormalige werknemers in de automobielindustrie de kans kan bieden hun vaardigheden over te dragen.
De Melbourne School of Engineering leidt een nieuw initiatief om het marktaandeel van de geprefabriceerde sector binnen de bouwsector te laten groeien van 5% tot 15% tegen 2025, wat zou bijdragen tot ongeveer 20.000 nieuwe banen en een groei van $30 miljard. Zij ondersteunen dit onderzoek met grootschalige test- en opleidingsfaciliteiten op hun onlangs aangekondigde nieuwe campus, die in Fishermans Bend zal worden gebouwd.
Professor Tuan Ngo, onderzoeksdirecteur van het Australian Research Council Training Centre for Advanced Manufacturing in Prefabricated Housing en het Asia-Pacific Research Network for Resilient and Affordable Housing, leidt een groot deel van dit werk.
Hij zegt dat Australië veel kan leren van Europese landen als Zweden, waar geprefabriceerde modulaire huisvesting 70 procent van de bouwindustrie uitmaakt.
Zweden
Zweden, het magische land van gehaktballetjes en ABBA, heeft misschien de sleutel. Het land is wereldleider op het gebied van geprefabriceerde bouw, een proces dat enorme bedragen kan besparen op de bouwkosten.
Maar liefst 84 procent van de Zweedse vrijstaande woningen heeft geprefabriceerde elementen, vergeleken met ongeveer 5 procent in de VS, het VK en Australië.
Prefab- en modulaire huizenbouwers in Zweden zijn pioniers op het gebied van off-site bouwen en hebben uitgevonden hoe ze dit tot een succes kunnen maken op een schaal die weinig andere plaatsen hebben geëvenaard.
De rest van Europa
In Duitsland is 9% van de nieuwe bouwvergunningen voor woningen bestemd voor geprefabriceerde gebouwen, terwijl in Nederland 20% van alle nieuwe woningen geprefabriceerd is van hout of beton, aldus de onderzoekers Dale Steinhardt en Karen Manley van de Queensland University of Technology in Brisbane.
Japan is een andere wereldleider. Daar wordt tot 15% van de nieuwe vrijstaande/halfvrijstaande woningen geprefabriceerd.
Wat doet Nederland?
In Nederland is een sterk te kort aan (betaalbare) woningen. Prefab bouwen zou dit deels kunnen oplossen. De stikstof problematiek zou door het duurzame(re) karakter opgelost worden. Daarnaast is er minder arbeid nodig om te produceren en daar is nou net ook een schreeuwend tekort van.
Prefab is inmiddels ontwikkeld tot een volwassen methode in Nederland maar het wordt nog te vaak ‘vergeten’. Bij Ripstaal Group anticiperen we op een sterke stijging in vraag naar prefab bouwen door te investeren in verbeterde processen en schalen we de productie capaciteit op. Daarnaast ontwikkelen we allerlei verschillende woningen zoals zorgwoningen, chalets, tuinkantoren en technieken om bestaande woningen te verduurzamen met gevelsluitende elementen of uit te breiden door middel van optoppen.