Hoe staalskeletbouw de veiligheid van uw bouwwerk waarborgt

De Nederlandse fabrikant van staalskeletbouwsystemen Ripstaal Goup legt uit wat de veiligheidsvoordelen zijn van staalskeletbouw in de bouw. Veiligheid is een belangrijke overweging in elk bouwproject, en staal, met zijn hoge sterkte en duurzaamheid, is een uitstekend bouwmateriaal dat aan deze doelstelling voldoet.

Stalen skeletbouw en elektriciteit

Volgens Nederlandse voorschriften moeten staalskeletten in de grond worden geaard. In het geval dat een stalen frame wordt blootgesteld aan een elektrische stroom, zal een goede aarding ervoor zorgen dat de elektriciteit rechtstreeks in de aarde wordt geleid, waardoor de kans op elektrocutie drastisch wordt verminderd. Bovendien vereist de Nederlandse wet dat alle huizen aardlekschakelaars (RCD’s) hebben, die verdere bescherming bieden tegen elektrische schokken of zelfs elektrische branden.

Stalen huizen en bliksem

In alle huizen met stalen skelet moeten stroomonderbrekers worden geïnstalleerd om schade door blikseminslag en andere elektrische stromen te voorkomen. In het geval van een blikseminslag, zal de elektriciteit rechtstreeks de grond in stromen zonder schade te veroorzaken. Er bestaat een misvatting dat stalen huizen gevoeliger zijn voor blikseminslag; staal is echter veiliger dan houten skeletbouw omdat het een betere geleider van elektriciteit is en de energie niet op een destructieve manier rond het frame kan worden verspreid.

Staalconstructies en brand

Stalen skeletbouw is een uitstekend brandwerend alternatief voor hout. Omdat staal niet brandbaar is, zal het niet bijdragen aan de verspreiding van vuur, geen brandstof aan het vuur toevoegen en geen schadelijke rook en gevaarlijke verbrandingschemicaliën produceren. Huisbranden zijn praktisch oncontroleerbaar zodra het vuur de dakruimte bereikt. Als deze ruimte onbrandbaar is, is het veel moeilijker voor een brand om zelfs maar vat te krijgen op het dak.

Stalen skelet is robuust

Wanneer robuustheid een overweging is, voldoen stalen frames aan alle verwachtingen. Staal is buigzaam, kan worden gebogen zonder te breken of scheuren, en behoudt zijn sterkte tijdens extreme weersomstandigheden, zoals storm of harde wind. Staal is ook bestand tegen termieten, wat de duurzaamheid nóg verder vergroot.

In het buitenland wordt Stalen skeletbouw vooral gespecificeerd in extreem cyclonale gebieden, vanwege de ongelooflijk hoge sterkte-gewicht verhouding. Het is ook het frame bij uitstek voor externe constructies vanwege de weerstand van het product tegen stress tijdens transport.

Een uitstekend alternatief voor hout, staalskeletbouw biedt de zekerheid van veiligheid, en is zowel duurzaam als betaalbaar.

Over Ripstaal Group

Ripstaal is altijd opzoek naar de meest eenvoudige en effectieve oplossingen zodat u uw doel zo snel mogelijk weet te bereiken. Ripstaal is sinds de eind jaren ’60 producent en leverancier van stucprofielen. Het bedrijf heeft zich in de in de loop der jaren ontwikkeld tot marktleider op het gebied van afbouwproducten voor de professionele bouwwereld.